Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 28
 Görüntüleme 127
 İndirme 67
Pedagojik Formasyon Alan Öğretmen Adaylarının Konuşma Kaygıları
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Konuşma, her türlü iletişimin temelini meydana getiren aynı zamanda insanın sosyal bir varlık olabilmesi için taşıması gereken önemli bir unsur olarak kabul edilmektedir. Konuşma yeteneği, bireyin doğuştan gelen bir özelliği olmasına rağmen, bireyin alacağı eğitimler ve edindiği deneyimler konuşmanın doğru, güzel ve etkili biçimde kullanılabilmesini etkiler. Eğitim Fakültelerinin farklı anabilim dallarının lisans öğretim programlarında, konuşmanın temel bir kavram olarak ön plana çıkabileceği; bireysel ses eğitimi, ses bilgisi, sözlü anlatım, anlatma teknikleri, etkili iletişim, insan ilişkileri ve iletişim gibi dersler yer almaktadır. Bu dersler ile öğrencilerin, mesleki yaşamlarında uygulamak üzere konuşma eğitimine yönelik asgari bilgileri edinebilecekleri ifade edilebilir. Pedagojik formasyon eğitimi sürecinde ise öğretmen adayları; Gelişim Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Öğrenme Öğretme Kuram ve Yaklaşımları, Sınıf Yönetimi, Rehberlik, Öğretmenlik Uygulaması, Özel Öğretim Yöntemleri, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı derslerini almaktadırlar. Öğretmenlik mesleği öncelikli olarak öğretmenin kendisini ve bilgileri sözlü olarak etkili bir biçimde ifade edebilmesini gerektirir. Bu durum konuşma ile mümkündür ve öğretmenlerin sınıf ortamında konuşurken kendilerini ifade edebilmede kaygı yönünden rahat olmaları beklenir. Bu nedenle pedagojik formasyon alan öğretmen adaylarının konuşma kaygılarının araştırılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışma ile, pedagojik formasyon alan öğretmen adaylarının konuşma kaygıları araştırılmış ve bu kaygıların alan değişkenine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın çalışma gurubunu, 2013-2014 yılında Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon programında öğrenim gören olan 115 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sevim (2012:927) tarafından geliştirilen Öğretmen Adaylarına Yönelik Konuşma Kaygısı Ölçeği, kullanılmıştır. Araştırma bulgularına dayanarak, pedagojik formasyon alan öğretmeni adaylarının çok az konuşma kaygısı taşıdığı ve öğretmen adaylarının konuşma kaygılarının Müzik, Matematik, Türkçe ve Fen Bilgisi alan değişkenine göre farklılık göstermediği ve sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.085
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini