Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
HACI BEKTAŞ VELÎ’YE ATFEDİLEN MAKÂLÂT ADLI ESERDE KUR’AN VE HZ. PEYGAMBER TASAVVURU
2021
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bugün itibariyle daha çok Alevî nitelemesi kullanılan ocak ve gruplar, ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmelere bağlı olarak özellikle 1990’lı yıllarda görülen kimlik politikaları bağlamında sıcak bir gündem konusu olmuştur. Bu çerçevede pek çok kitap kaleme alınmış, makaleler yayımlanmış, dergiler özel sayılar neşretmiş, özel televizyonlar kurulmuş ve bu alanda bir canlılık yaşanmıştır. Bu süreçte yeni bir kimlik inşası sürecine de tanıklık edilmiştir. Değişik disiplinlerin metodolojik farklılıkları ve hassasiyetlerinden kaynaklı farklılıklar bir yana, kişilerin şahsi duruşlarını Alevî geleneğe mal ederek bu sürece katılmaları, gelenek hakkında hemen hemen her konuda farklı durumların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Farklı ocak yapılanması gerçeğine dayalı olarak iman esaslarıyla ilgili kabullerden ibadet hayatı uygulamalarına âdâb erkândan dedelik, düşkünlük, musâhiblik gibi bir takım sosyal kurumsal yapılara varıncaya kadar bütün alanlarda geleneksel olarak gelenek mensupları arasında var olan farlılıklara yeni duruma göre ortaya çıkan farklılıklar da eklenince, gelenek hakkındaki karmaşa daha belirgin hale gelmiştir. Bu bağlamda Alevî gelenekte Kur’an ve Hz. Peygamber tasavvurları hakkında da gelenekte var olan kabullerin dışında pek çok görüşün dile getirilebildiği görülmüştür. Son dönemlerde yaşanan gelişmelere bağlı olarak ileri sürülen bir takım iddiaların sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi için öncelikle gelenekte var olan yerleşik temel kabullerin göz önünde bulundurulması gerektiği açıktır. Bu itibarla geleneğe ait âdâb ve erkâna dair temel kaynaklar, gelenekteki temel zihniyeti ortaya koyan deyiş/nefesler ve geleneksel yapıyla ilgili yapılan akademik çalışmaların bu noktada dikkate alınması gerektiği açıktır. Hacı Bektâş-ı Velî’ye nispet edilen Makâlât, geleneğe ait âdâb ve erkânı ele alan ve özellikle Bektâşîlik olmak üzere farklı ocak ve gruplarca kabul gören ve sıkça okunan bir eserdir. Bu çalışmada Makâlât’ta Kur’an ve Hz. Peygamber tasavvuru ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Qur’an and the Qur’an are the Qur’an and the Qur’an are the Qur’an. The Prophet's Tassavuru
2021
Yazar:  
Özet:

Since today, the majority of Alevian names and groups have been a hot agenda, especially in the context of identity policies seen in the 1990s, depending on the developments in our country and in the world. In this framework, many books have been printed, articles have been published, magazines have special numbers, private TVs have been established and a vitality has been experienced in this field. In this process, a new identity building process has also been witnessed. In addition to the differences arising from the methodological differences and sensitivity of different disciplines, the participation of individuals in this process by spending their personal attitudes on the Alevian tradition has led to the appearance of different situations in almost every matter about the tradition. From the acceptance of the principles of faith to the practice of worship; from early to early to a set of social institutional structures such as grandfather, affection, musahiblik, to the differences that traditionally exist between the members of the tradition in all fields, the differences that arise according to the new situation, the confusion about the tradition has become more evident. This is the Qur’an and the Qur’an. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said that there were many other things that could be seen in the Qur’an. It is clear that, depending on the developments in recent periods, a series of claims that have been promoted should be taken into account, first and foremost, the established basic acceptance that exists in tradition, in order to evaluate the claims in a healthy manner. In this respect, it is clear that the basic sources of the tradition, the words/deaths that reveal the basic mentality of the tradition and the academic studies on the traditional structure should be taken into account at this point. It is a book that has been written and read by the people of the world, and is a book that has been written and written by the people of the world, and is a book that has been written and written by the people of the world, and is a book that has been written and written by the people of the world. The Qur’an and the Qur’an are in the Qur’an. The Prophet’s discourse is taken over.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 224
Atıf : 332
2023 Impact/Etki : 0.18
Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi