Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Usûlî Âlim Vahîd el-Bihbehânî’nin Temel Görüşleri ve el-Fevâidü’l-Hâiriyye’sinde Ahbârîlere Yönelttiği Tenkitlerin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Muhammed Bâkır Vahîd el-Bihbehânî (ö. 1206/1791-92) İran ve Irak’ta yaşamış İslâm hukuku, hadis, kelâm ve felsefe gibi alanlarda eserleriyle Şiî düşünceye katkı sağlamış Şiî-Usûlî bir âlimdir. Usûlîliği yeniden sistematize eden Bihbehânî, Eş’arî ve Muʻtezilî kelâmını harmanlayarak akla ehemmiyet atfeden Bihbehânî Ekolünü kurmuştur. Otuz yıl Bihbehân’da kaldıktan sonra Kerbelâ’ya gelmiş ve orada hâkimiyet kurmuş olan Ahbârî ulemâ ile ilmî münakaşalar yapmıştır. Bihbehânî fikirleriyle susturmuş bu sebeple mezkûr Ahbârî ulemânın bir kısmı Usûlîliğe geçmiş, bir kısmı ise Kerbelâ’yı terk etmek zorunda kalmıştır. Bihbehânî’ye Kerbelâ’da üstâd-ı kül ünvânı verilmiştir. Bihbehânî Molla Mehdî Nerâkî, Seyyid Mehdî Bahru’l-Ulûm, Seyyid Mehdî, Şehristânî, Caʻfer Kâşifü’l-Gıtâ gibi müctehid seviyesinde Usûlî âlimler yetiştirmiştir. Bihbehânî’nin fıkıh usûlüne dair eserlerin yanında Şerhu’l-Mefâtih, Hâşiyetü’l-Medârik, Hâşiyetü’l-Vâfî, Hâşiyetü’l-Kâfî gibi kitapları da bulunmaktadır. Bu makalede Bihbehânî’nin bilginin kaynağı ve değeri, ahbârın bilgi değeri, ictihad, ölü mercii ya da müctehidi taklid ve velâyet-i fakîhle ilgili görüşleri, onun el-Fevâidü’l-Hâiriyye adlı eseri esas alınarak incelenip değerlendirilecektir. Bununla İsnâaşerîlik içinde Ahbârîliğe karşı Usûlîliğin hâkim ekol hâline gelmesinde Bihbehânî’nin rolü ve velâyet-i fakîh teorisinin dinî yapıdaki fonksiyonun tahlil edilmesi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

Muhammed Bâkır Vahîd el-Bihbehânî (ö. 1206/1791-92) İran ve Irak’ta yaşamış; İslâm hukuku, hadis, kelâm ve felsefe gibi alanlarda eserleriyle Şiî düşünceye katkı sağlamış Şiî-Usûlî bir âlimdir. Usûlîliği yeniden sistematize eden Bihbehânî, Eş’arî ve Muʻtezilî kelâmını harmanlayarak akla ehemmiyet atfeden Bihbehânî Ekolünü kurmuştur. Otuz yıl Bihbehân’da kaldıktan sonra Kerbelâ’ya gelmiş ve orada hâkimiyet kurmuş olan Ahbârî ulemâ ile ilmî münakaşalar yapmıştır. Bihbehânî fikirleriyle susturmuş; bu sebeple mezkûr Ahbârî ulemânın bir kısmı Usûlîliğe geçmiş, bir kısmı ise Kerbelâ’yı terk etmek zorunda kalmıştır. Bihbehânî’ye Kerbelâ’da üstâd-ı kül ünvânı verilmiştir. Bihbehânî; Molla Mehdî Nerâkî, Seyyid Mehdî Bahru’l-Ulûm, Seyyid Mehdî, Şehristânî, Caʻfer Kâşifü’l-Gıtâ gibi müctehid seviyesinde Usûlî âlimler yetiştirmiştir. Bihbehânî’nin fıkıh usûlüne dair eserlerin yanında Şerhu’l-Mefâtih, Hâşiyetü’l-Medârik, Hâşiyetü’l-Vâfî, Hâşiyetü’l-Kâfî gibi kitapları da bulunmaktadır. Bu makalede Bihbehânî’nin bilginin kaynağı ve değeri, ahbârın bilgi değeri, ictihad, ölü mercii ya da müctehidi taklid ve velâyet-i fakîhle ilgili görüşleri, onun el-Fevâidü’l-Hâiriyye adlı eseri esas alınarak incelenip değerlendirilecektir. Bununla İsnâaşerîlik içinde Ahbârîliğe karşı Usûlîliğin hâkim ekol hâline gelmesinde Bihbehânî’nin rolü ve velâyet-i fakîh teorisinin dinî yapıdaki fonksiyonun tahlil edilmesi amaçlanmaktadır.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 250
Atıf : 152
2023 Impact/Etki : 0.034
Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi