Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 3
MUSTAFA NEDÎM’İN ZAFER-NÂME’Sİ
2023
Dergi:  
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Duraklama döneminde bulunan Osmanlı Devleti’nde, tahta oturan II. Mustafa da bütün çabalarına rağmen devletin kötü durumunu değiştirememiştir. Sultan Mustafa, padişahlığı süresince ordunun başında Avusturya üzerine üç büyük sefere çıkmıştır. Bu seferlerden ikisinden galip ayrılmasına rağmen Osmanlı Devleti’nin gerileme dönemine girmesini engelleyememiştir. Hayatı hakkında biyografik kaynaklarda bilgi bulunmayan Mustafa Nedîm de sır kâtibi olarak Sultan II. Mustafa’nın düzenlediği I. Avusturya Seferi’ne katılmıştır. Bu seferi başlangıçtan sona kadar muhtasar bir şekilde manzum tarzda kaleme alan Mustafa Nedîm, Zafer-nâme adlı eseri vücuda getirmiştir. "Zafer-nâme-i Gazi Sultan Mustafa Hân bin Ebu Feth-i Sânî Gâzî Sultan Mehemmed Hân-ı Râbiʽ" başlığıyla başlayan eserin tespit edilen tek nüshası Millet Kütüphanesi Ali Emiri Efendi Manzum 1343 numarada kayıtlıdır. Çalışmamızda Mustafa Nedîm’in kaleme aldığı bu zafer-nâme, şekil ve muhteva bakımından tanıtılmıştır. Zafer-nâme’nin dikkat çeken özelliklerinden biri ordunun, sefere gidiş ve seferden dönüş güzergâhlarında geçtiği ve konakladığı bütün menzil adlarının yazılmış olmasıdır. Bu menzillerin bugünkü adları ve konumları tespit edilip dipnotlarda belirtilmiştir. Çalışmamızın giriş bölümünde, Sultan II. Mustafa döneminde gelişen olaylara muhtasar bir şekilde değinilmiştir. Daha sonra Zafer-nâme hakkında tanıtıcı mahiyette genel bilgiler verilmiştir. Bundan sonra da eserin müellifi hakkında Zafer-nâme’den elde edilen bilgiler paylaşılarak eserin yazılış sebebi ve yazılış tarihi verilmiştir. Akabinde eserin şekil ve muhteva bakımından değerlendirilmesi yapılmıştır. Son olarak eserin transkripsiyonlu metni verilerek çalışma bitirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Zafer-nâme Of Mustafa Nedîm
2023
Yazar:  
Özet:

Sultan II. Mustafa, who was enthroned in the Ottoman Empire, which was in the period of stagnation, could not change this situation despite all his efforts and even took it backwards. During his reign, Sultan II. Mustafa made three great expeditions to Austria at the head of the army. Although he was victorious in two of these expeditions, he could not prevent the Ottoman Empire from entering the period of decline. Mustafa Nedim, who has no information about his life in biographical sources, also participated in the I. Austrian Expedition organized by Sultan Mustafa as a secret clerk. Mustafa Nedim, who wrote this expedition concisely in verse from the beginning to the end, created the work called Zafer-nâme. The only identified copy of the work, which started with the title "Zafer-nâme-i Gazi Sultan Mustafa Hân bin Ebu Feth-i Sânî Gâzî Sultan Mehemmed Hân-ı Râbiʽ", is registered at the Nation Library Ali Emiri Manzum number 1343. In this study, the work that has not been studied until now has been introduced. One of the remarkable features of Zafer-name is that the names of all the ranges where the army passed and stayed on the way to and from the expedition were written. The current names and locations of these ranges are determined and indicated in the footnotes. In the introduction part of our study, the events of the Sultan II. Mustafa period are briefly mentioned. Then, introductory general information about Zafer-name is given. After that, the information obtained from Zafer-nâme about the author of the work was shared, and the reason for writing the work and the date of its writing were given. Afterwards, the work was evaluated in terms of form and content. Finally, the study was concluded by giving the transcriptioned text of the work.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 576
Atıf : 903
2023 Impact/Etki : 0.109
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature