Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 50
 İndirme 2
Üniversite Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Rolleri Algısı: Kadınlar Kendilerini Nasıl Güçlendirebilir?
2020
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumda karşılaşılan sosyal statü eşitsizliklerinden kadınlar en çok olumsuz etkilenen kesim olmaktadır. Kadınların toplumda bulunduğu statü ile direk olarak ilgisi olan bu durum, her alanda kadınların insan haklarından yararlanma konusunda, erkeklerle eşit olabilmesine engel olmaktadır. Bu eşitsizliklerin önüne geçilmesi önemlidir. Toplumun geleceğinin önemli bir yapıtaşı olan üniversite öğrencilerinin, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumlarının hangi yönde olduğunun öğrenilmesi faydalı olacaktır. Böylece üniversitelerde verilen eğitimin içeriğine, toplumsal cinsiyet tutumlarına yönelik olarak eşitlikçi bir bakış açısının yerleşmesinde önemli bir katkıda bulunulacaktır. Çalışmamız Eylül 2019- Ocak 2020 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi lisans öğrencileri ile yapıldı. Araştırmanın evrenini Türkiye’ deki üniversite öğrencileri, örneklemini Trakya Üniversitesi lisans eğitimi alan 466 üniversite öğrencisi oluşturdu. Araştırma kapsamında öğrencilerin sosyodemografik bilgilerini ve yaşam tarzlarını değerlendirmek üzere “Kişisel Bilgi Formu” kullanıldı. Kişisel bilgi formunda katılımcılara, toplumsal cinsiyet kavramını bilip bilmedikleri soruldu. Feminizme, miras paylaşımına ve kadın- erkek eşitliğine bakış açıları ile ilgili sorular yöneltildi. Öğrencilere ‘’Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRTÖ)’’ uygulandı. Toplumsal cinsiyete yönelik geleneksel görüşlere sahip olan lisans öğrencilerinin olması, üniversitelerin eğitim süreçlerinde, çağı yakalama hedefini tam anlamıyla gerçekleştiremediğini göstermesi bakımından düşündürücüdür. Bununla birlikte, hem sorunların hem çözümlerin kökeninde toplumsal dinamiklerin bulunduğu hatırlanmalıdır. Toplumsal değişimin bir süreç olduğu, çağdaş medeniyet seviyesinde ilerlemeyi sürdürmek için, gençlerden başlamak gerekliliği de alınacak önlem ve önerilerin ilk aşamasıdır.

Anahtar Kelimeler:

The Perception Of The Gender Roles Amongst University Students; How Can Women Empower Themselves
2020
Yazar:  
Özet:

Women are the most adversely affected section by social status inequalities in the society. This situation, which is directly related to the status of women in society, prevents women from being equal to men in terms of benefiting from human rights in every field. It is important to avoid these inequalities. It will be useful to learn the direction of the university students' attitudes towards gender roles, which is an important building block of the future of the society. Thus, an important contribution will be made in the establishment of an egalitarian perspective on gender attitudes to the content of education provided in universities. Our study was conducted between September 2019 and January 2020 on undergraduate students of Trakya University. The research was carried out with 466 university students studying at Trakya University. “Personal Information Form” was used to evaluate the sociodemographic information of the students. Participants were asked if they knew the concept of gender. Questions were raised about their perspectives on feminism, heritage sharing and gender equality. The Gender Roles Attitude Scale (GRAS) was applied to the students. The fact that undergraduate students have traditional views on gender indicates that universities are not fully achieving the goal of catching the era in their educational processes. However, it should be remembered that social dynamics are at the root of both problems and solutions. The necessity of starting from young people is the first stage of the measures and suggestions to be taken, in order to maintain progress in the level of contemporary civilization, as the social change is a process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 12.141
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi