Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 25
 İndirme 1
Göreli Yoksunluk ve Algılanan Stres Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Akademisyenler Üzerine Bir İnceleme
2020
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Akademik personelin yaşadığı düşünülen iş yükü, , yetersiz ücret, fiziki çalışma koşullarının yetersizliği, ağır ders yükleri, yurtiçi ve yurtdışı bilimsel çalışmalara katılımı teşvik edecek yeterli parasal kaynağın ve düzenlemenin olmaması, atanma ve yükselme ölçütlerinin sürekli değiştirilmesi, kadro tıkanıklıkları gibi faktörler akademisyenlerde stres ve yoksunluğun dikkate alınması gereken sorunlar olduğu fikrini güçlendirmektedir. Bu nedenle, bu araştırma, akademisyenlerde göreli yoksunluk ve algılanan stres arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Yöntem – Araştırmanın evrenini; Ankara ilindeki iki devlet üniversitesinde çalışmakta olan akademisyenler oluşturmaktadır. Çalışmada Cohen ve diğerleri (1983) tarafından geliştirilen “Algılanan Stres Ölçeği” (ASÖ) ve Callan ve diğerleri (2011) tarafından geliştirilen “Göreli Yoksunluk Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken kategorik değişkenler için frekans dağılımı, sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistikler verilmiştir. İki gruba sahip kategorik değişkenler arasındaki farkın incelenmesinde bağımsız örneklem t testinden, ikiden fazla gruba sahip kategorik değişkenler arasındaki farkın incelenmesinde ise “tek yönlü varyans analizi” (ANOVA) kullanılmıştır. İki sayısal değişken arasındaki ilişkinin incelenmesinde ise pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Bulgular – Araştırmanın sonuçlarına göre, akademisyenlerin göreli yoksunluk puan ortalamasının yüksek düzeylere yakın olduğu; algılanan stres puan ortalamasının ise yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Göreli yoksunluk ile algılanan stres arasında pozitif yönde yüksek düzeyde ilişkili bulunmuştur. Tartışma – Göreli yoksunluk ile algılanan stres arasında pozitif yönde yüksek düzeyde ilişkili bulunmuştur. Buna göre göreli yoksunluk arttıkça kişilerin algılanan stres düzeyleri de yükselmektedir. Göreli yoksunluğun sosyal ve algısal bir olgu olduğunu dikkate aldığımızda, bu bulgu beklentiler doğrultusundadır. Bu sonuç ile eşit ve adil olmayan sonuçların algılanışı sonucunda oluşan yoksunluk duygusunun akademisyenlerde strese yol açtığı düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler:

Review of the Relationship Between Relative Disability and Perceived Stress: A Review of Academics
2020
Yazar:  
Özet:

Objective - the work burden that the academic staff is supposed to experience, insufficient wages, insufficient physical working conditions, heavy lesson burden, lack of sufficient financial resources and regulations to encourage participation in domestic and foreign scientific studies, the constant change of the standards of appointment and rise, the factors such as staff blocks strengthen the idea that stress and absence in academics are problems that need to be considered. Therefore, this research was planned and carried out with the aim of studying the relationship between relative absence in academics and perceived stress. Method - The universe of research is formed by academics working at two state universities in Ankara. The study used the “Invisible Stress Scale” developed by Cohen and others (1983) and the “Invisible Disability Scale” developed by Callan and others (2011). The study data is evaluated when the frequency distribution for categories variables, the identificative statistics for numerical variables are given. In the study of the difference between two categories of variables, the independent sample t test, and in the study of the difference between categories of variables with more than two groups, the "one-way variable analysis" (ANOVA) was used. In the study of the relationship between the two numerical variables, the pearson correlation analysis was used. The findings - The research finds that the academic relative absence score average is close to high levels, while the detected stress score average is high levels. Relative absence has been found to have a high level of positive link between detected stress and relative absence. Discussions - A high level of positive link has been found between relative absence and detected stress. As the relative absence increases, the stress levels perceived by people are also increasing. When we consider that relative absence is a social and perceptive fact, this finding is in line with expectations. It can be thought that the feeling of absence resulting from the perception of equal and unfair results with this result leads to stress in academics.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.769
İşletme Araştırmaları Dergisi