Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 25
 Görüntüleme 57
 İndirme 18
Öğrencilerin Kültürlerarası Duyarlılık ve Kültürel Zekâya İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı kültürlerarası duyarlılık ve kültürel zekâ arasındaki ilişkilerin Türk ve uluslararası öğrenci görüşlerine göre incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Türkiye genelindeki üniversitelerde eğitim gören 337 Türk ve uluslararası öğrenciden oluşmaktadır. Nicel araştırma yöntemleriyle desenlenen araştırmada veri toplama aracı olarak “Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği” ve “Kültürel Zekâ” ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerden toplanan veriler aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, ANOVA, doğrulayıcı faktör analizi, Pearson korelasyon ve regresyon analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular Türk ve uluslararası öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık puan ortalamasının orta, kültürel zekâ puan ortalamasının ise yüksek olduğunu göstermiştir. Bulgular aynı zamanda Türk ve uluslararası öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık ve kültürel zekâ algı düzeylerinin yaş, eğitim durumu ve öğrencinin uyruğuna göre anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya çıkarmıştır. Uluslararası öğrencilerin kültürel zekâ algı düzeyleri cinsiyete göre farklılaşmazken, Türk öğrencilerin kültürel zekâ algı düzeylerinin cinsiyete göre farklılaştığı görülmüştür. Pearson korelasyon analizi sonuçları değişkenler arasında anlamlı, pozitif ve orta düzeyde bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Regresyon analizi ise, kültürlerarası duyarlılığın kültürel zekânın anlamlı bir yordayıcısı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Students' Intercultural Sensitivity and Cultural Intelligence Opinions
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the relations between intercultural sensitivity and cultural intelligence according to the Turkish and international student views. The study’s work group consists of 337 Turkish and international students studying at universities throughout Turkey during the spring year 2016-2017. The research, designed by Nicel research methods, used the "Intercultural Sensitivity Scale" and "Cultural Intelligence" scale as a data collection tool. The data collected from students are analyzed by arithmetic average, standard deviation, t-test, ANOVA, verifying factor analysis, Pearson correlation and regression analysis. The findings showed that the average intercultural sensitivity score of Turkish and international students is medium and the average cultural intelligence score is high. The findings also revealed that the levels of inter-cultural sensitivity and cultural intelligence of Turkish and international students do not make any significant differences according to age, educational status and the student's behavior. While international students’ levels of cultural intelligence do not differ by gender, Turkish students’ levels of cultural intelligence do not differ by gender. Pearson's correlation analysis results showed that there was a meaningful, positive and medium-level relationship between the variables. Regression analysis has shown that inter-cultural sensitivity is a meaningful contributor to cultural intelligence.

Anahtar Kelimeler:

The Examination Of Students’ Views On Intercultural Sensitivity and Cultural Intelligence
2019
Yazar:  
Özet:

This study aimed to examine students’ views on intercultural sensitivity and cultural intelligence. 337 Turkish and international students who study at three public universities in Ankara have participated in the research. Study designed with quantitative research methods and relational screening model was used. Data were collected by "Intercultural Sensitivity" and "Cultural Intelligence” scale. The results showed that Turkish and international students’ perception levels on intercultural sensitivity were moderate and on cultural intelligence were high. While students’ perception levels on variables didn’t differ according to age, educational level and student's nationality, there were differences according to sex. In the results, it was seen that there was a meaningful correlation between the variables and that intercultural sensitivity was a significant predictor of cultural intelligence.   

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.189
Atıf : 4.759
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi