Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 92
 İndirme 27
 Sesli Dinleme 1
BELÂGAT YÖNÜNDEN İSRÂ SURESİNDEKİ AHLÂK MUHTEVALI ÂYETLERİN KUR’ÂN İRŞADINDAKİ ETKİSİ
2017
Dergi:  
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ
Yazar:  
DOI:  
10.16992/xx.29
Özet:

Peygamberler, gönderildikleri toplumun dillerini fasih ve beliğ bir şekilde kullandıkları oranda kendilerine gelen vahyi onlara daha etkili bir şekilde anlatma imkânına sahip olmuşlardır. Arap şiirinin zirvede olduğu bir döneme peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed, o toplumda Arap dilini en fasih bir şekilde konuşan kabilede çocukluğunu geçirmesi yanında Kur’an’ın mu’ciz belagatiyle yetişmiş ve Kur’an mesajını kavmine etkili bir şekilde tebliğ etmiştir. Bu nedenle olmalı ki, yirmi üç yıllık bir dönemde bölgesindeki insanlar onun irşadıyla İslam dinine girmişlerdir. Aynı şekilde Kur’an da muhataplarına, onların anlayabilecekleri dille hitap etmekte ve kelamı farklı üslupla etkili bir şekilde muhatabın zihnine yerleştirmektedir. Dini irşatta ahlakın yeri büyüktür. Kur’an’da ahlâkî ilkelerin çoğunun bir arada bulunduğu sure, İsrâ suresidir. Bu surede açıklanan ahlak kuralları çoğunlukla genel kural karakterini taşımakla birlikte önceki dinî metinlerde de zikri geçen ilkelerdir. Bu surede geçen ahlak kurallarının belagat yönünden tahlili yapılarak, kullanılan anlatım üslupları ve kelamın muhatabı etkilemesi incelenmiştir. Surede geçen ahlak muhtevalı ayetler ve Tevrat’ta geçen on emir, muhteva ve üslup yönünden karşılaştırılmış ve Kuran irşadının etkisi çeşitli yönlerden ele alınmıştır. Bu çalışma, ahlâk ihtiva eden ayetlerin üslubunun Tevrat’ta geçen on emir ifade tarzından farklılık gösterdiği ve belagat açısından Kur’an irşadının edebi yönünü ortaya koyan bir örnek mahiyetindedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2017
Yazar:  
DOI:  
10.16992/xx.29
0
2017
Yazar:  
DOI:  
10.16992/xx.29
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 4
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ