Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
 Sesli Dinleme 1
Maksillofasiyal Bölge Ultrasonografi Uygulamalarında Yapay Zekâ
2022
Dergi:  
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapay zekâ kavramı, sağlık sektöründe özellikle radyoloji alanında güncelliği ve popülaritesi artan bir konudur. Günümüzde tıp ve diş hekimliğinde, hastalıkların hızlı ve doğru tanısına yönelik görüntü işleme ve yapay zekâ teknolojileri çalışmaları yapılmaktadır. Klinik uygulamalarda bir dizi basit görevi, insanlara göre daha yüksek hassasiyet, daha az personel ve daha az hata ile gerçekleştirebilen yapay zekâ sistemlerinin, klinik uygulamalarda hekimlere yardımcı olarak tetkiklerin verimliliğini arttıracağı düşünülmektedir. Baş ve boyun bölgesinin görüntülemesinde sıklıkla kullanılan, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi (USG) ve manyetik rezonans gibi görüntüleme sistemlerinden elde edilen veriler, yapay zekâ uygulamalarına entegre edilerek çalışmalar yapılmaktadır. Dental ultrasonografide yapay zekâ uygulamaları temel olarak tükürük bezi patolojilerinin teşhisinde, temporomandibular eklem düzensizliklerinin ayırıcı tanısında; masseter kası hipertrofisinde, periodontal dokuların değerlendirilmesinde ve malignite gösteren lezyonlarda lenf nodlarındaki erken dönem değişikliklerinin saptanmasında kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde ultrasonografi uygulamalarının tıp alanına kıyasla daha kısıtlı olması nedeniyle, USG görüntüleri üzerinde yapılan yapay zekâ çalışmaları da sınırlıdır. Bu derlemenin amacı dental ultrasonografide yapay zekâ uygulamaları hakkında güncel literatürü değerlendirerek bilgiler vermektir.

Anahtar Kelimeler:

Artificial Intelligence in Ultrasound Applications
2022
Yazar:  
Özet:

The concept of artificial intelligence is an increasing topic of up-to-date and popularity in the health sector, especially in the field of radiology. Today, in medicine and dentistry, images processing and artificial intelligence technologies for the fast and accurate diagnosis of diseases are being studied. It is believed that a series of simple tasks in clinical applications, which can be performed with higher sensitivity than people, less staff and less errors, will increase the efficiency of examinations in clinical applications with the help of doctors. The data obtained from imaging systems such as conic radiated computer tomography, ultrasonography (USG) and magnetic resonance, which are often used in the visualization of the head and neck area, are integrated into artificial intelligence applications. Artificial intelligence applications in dental ultrasound are mainly used in the diagnosis of sperm gland pathologies, temporomandibular in the distinctive diagnosis of joint irregularities; in masseter muscle hypertrophy, in the evaluation of periodontal tissues and in the detection of early periodic changes in the lymph nodes in malignant lesions. Because ultrasound applications in dentistry are more limited than in the medical field, artificial intelligence studies on USG images are also limited. The purpose of this collection is to provide information by evaluating current literature about the applications of artificial intelligence in dental ultrasound.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 378
Atıf : 496
2023 Impact/Etki : 0.025
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi