Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 92
 İndirme 9
Elbistan Meydan Muharebesi ve İlhanlıların Yeni Anadolu Politikası
2019
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

XIII. asrın ortalarında kurulmuş olan Memlük ve İlhanlı Devleti’nin ortak coğrafyanın hâkimiyetini ele geçirmek ve bölgede yegâne güç olmak için kıyasıya bir mücadelenin içerisine girecekleri aşikârdı. Zira 1260 Aynicalut Savaşı bu hesaplaşmanın fitilini ateşlemesi bakımından önemli bir yere sahiptir. Moğollara ilk hezimeti tattıran Memlükler, Suriye hâkimiyetini sağladıkları gibi aynı zamanda İslam dünyasının da göz bebeği konumuna yükselmiştir. Berke Han’dan itibaren İslam’ı seçen Altın Orda’nın İlhanlılarla rakip hale gelişi ve sürekli kuzeyden baskı yapması ve bu bağlamda gelişen Altın Orda - Memlük müttefikliği Memlüklerin elini güçlendirmiştir. Bu arada Anadolu’da artan Moğol baskısı karşısında Türkiye Selçuklu yönetiminin acziyeti, Memlüklere sığınan çevrelerin Sultan Baybars’ı bir Anadolu seferi konusunda teşvik etmeleri ve nihayet Pervane’nin bizzat yardım talepleri böyle bir seferi kaçınılmaz hale getirmiştir. 1277’de Elbistan Ovası’nda bir Moğol birliğini yok eden Baybars, kısa sürede Anadolu’da hâkimiyet kurmuşsa da beklediği yardımı göremeyince geri çekilmiştir. Ancak O’nun bu seferi Anadolu açısından bir felakete dönüşmüştür. Bölgede bir Türkmen katliamı yapan Abaka, aldığı kararlarla Anadolu üzerindeki tahakkümünü daha da arttırma yoluna gitmiştir. Neticede bir yandan Moğol valilerinin keyfi yönetimi diğer taraftan buna tepki olarak ortaya çıkan isyan hareketleri, Anadolu’da sosyo-ekonomik vaziyeti daha da zayıflatmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Elbistan Meydan Muharebesi ve İlhanlıların Yeni Anadolu Politikası
2019
Yazar:  
Özet:

The XIII. It was clear that the Memlik and the Divine State, which was founded in the midst of the century, would enter into a struggle to take over the sovereignty of the common geography and become the only power in the region. Zira 1260 Aynicalut War has an important place in terms of the fire of this calculation. The Memliks, who tasted the first goodness to the Mongols, as they provided the sovereignty of Syria, have also risen to the position of the eye-baby of the Islamic world. The arrival of the Golden Orda, which has chosen Islam from Berke Han, to rival the Divine and constant pressure from the north and the development of the Golden Orda-Memlik alliance in this context has strengthened the hands of the Memliks. Meanwhile, in the face of the increasing Mongol pressure in Anadolu, the agility of the Turkish Selçuklu administration, the surroundings that refugees to Memlikes encourage Sultan Baybars to take an Anadolu trip, and eventually Pervane's personal aid requests have made such a time inevitable. In 1277, Baybars, who destroyed a Mongol union in the Elbistan Valley, was soon withdrawn when he had established sovereignty in Anatolia, though he did not see the help he expected. But this time he turned into a catastrophe from the perspective of Anadolu. Abaka, who committed a Turkmen massacre in the region, has gone to the way to further increase his hold on Anadolu with his decisions. In the end, on the one hand, the pleasant governance of the Mongolian governors, on the other hand, the rebellion movements that arise as a response to this, have further weakened the socio-economic status in Anadolu.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 557
Türk Dünyası Araştırmaları