Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 6
İşe Gömüşmüşlük; İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları ve Personel Güçlendirmeden Etkilenir mi; Türkiye ve Irak’ ta Bir Araştırma
2022
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Örgütlerin amaçlarına ulaşabilmeleri, varlıklarını sürdürebilmeleri ve yaşanan yoğun rekabette güçlü olabilmeleri için iş görenlerin örgüte katkı sunmaları önemlidir. Bu katkı iş görenlerin yüksek performans ile çalışmaları, örgütsel amaçları benimsemeleri ve örgüte uyum göstermeleri ile elde edilebilir. Örgüt- iş gören uyumu, iş görenin örgütle bütünleşmesi, işine bağlı olması, örgütsel amaçlara katkısı ve işe devamlılığı işe gömülmüş olma ile sağlanabileceği ifade edilebilir. İş görenlerin örgütte neden kaldıkları ve nasıl uyum sağladıkları sorusuna cevap veren işe gömülmüş olma kavramı birtakım değişkenlerden etkilenebilmektedir. Son dönemlerde yaşanan pandemi sürecinde sağlık kurumları ve iş görenleri genel sağlık hizmetlerinin verilmesinde ve sürdürülebilirliğin de mevcut önemini bir kat daha artırmıştır. Bu süreçte pandemi yükünün önemli bir kısmını sağlık kurumları ve çalışanları taşımıştır. Bu sektörde çalışan iş görenlerin örgütsel devamlılığı, uyumu, bağlılığı örgütsel başarı ve performans açısından olduğu kadar insan sağlığı açısından da kritik öneme sahip olduğu değerlendirilmektedir. Bu sektörde çalışan iş görenlerin sürekliliği, uyumu, işyerinde kalma ve çalışma istekleri ile buna etki eden değişkenlerin belirlenmesi araştırılması gereken bir konu olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; iki farklı ülkede sağlık sektöründe insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile personel güçlendirmenin işe gömülmüşlük üzerine etkisini belirlemek, sonuçları karşılaştırmak, elde edilen veriler ışığında öneriler geliştirmek, araştırmacılara yeni veriler sunmak ve ilgili literatüre katkı sağlamaktır. Araştırma Türkiye ve Irakta sağlık sektöründe hizmet veren işletmelerde çalışanlara yönelik anket tekniği kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; Türkiye’de işe gömülmüşlük üzerine insan kaynakları yönetimi uygulamaları boyutu olan ücret ve ödül etkili olur iken, Irak’ta yapılan araştırmada ise eğitim ve performans değerleme boyutlarının etkili olduğu verisi elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bir diğer veri, her iki ülkede de personel güçlendirmenin işe gömülmüşlük üzerine etkili olduğu verisidir.

Anahtar Kelimeler:

2022
Yazar:  
İs Job Embeddednes Affected By Human Resources Management Practices and Personnel Empowerment; A Research In Turkey and Iraq
2022
Yazar:  
Özet:

It is important that employees contribute to the organization, work at high performance, embrace the organization's goals, and adapt so that organizations can achieve their goals, secure their existence and compete strongly. Harmony between the organization and its employees can be ensured by the employee's satisfaction with his job, his integration into the organization, his commitment to his work, his contribution to the organization's goals job embeddedness. The concept of job embeddedness, which answers the question of why employees stay in the organization, can be influenced by a number of variables. Considering the importance of continuity and harmony of health workers, who bear the brunt of the pandemic process that occurred in December 2019, in health care companies, The purpose of this study is to determine the effect of human resource management practices and personnel empowerment on job embeddedness in the health sector in two different countries, compare the results, develop proposals based on the data obtained, present new data to researchers, and contribute to the relevant literature. The research was conducted through a survey of health sector company employees in Turkey and Iraq. Analyzes of the data were made with SPSS 25.0 package program. As a result of the research: The salary and reward dimensions of human resource management have an effect on job embeddedness in companies in Turkey. In the enterprises in Iraq, data were obtained that the dimensions of education and performance evaluation were effective on job embeddedness. Another finding from the research is that personnel empowerment has an impact on job embeddedness in both countries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.642
Atıf : 7.592
2023 Impact/Etki : 0.372
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi