User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 78
 Downloands 19
İSLAM MUTFAK KÜLTÜRÜ
2012
Journal:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

İlahi hükümler İslam ile en son ve mütekâmil şekline ulaşmıştr. Bu sebeple İslam’da haram olan şeylerin daha önce Yahudilere de haram kılındığı, ancak onların bu yasakları daha da ileri götürdükleri Kur’an-ı Kerim’de şöyle belirtlmektedir: “Sana anlatklarımızı, daha önce Yahudi olanlara da haram kılmıştk. Biz onlara zulmetmedik, fakat onlar kendilerine haksızlık ediyorlardı.” (Kur’an, Nahl, 118) İlahi dinler arasında itkâdi konularda bulunan benzerlik ve birliktelik, muamelat ile ilgili hususlarda da önemli ölçüde kendini göstermektedir. Bu benzerlik, başlangıçtan günümüze, insanlığın aynı kaynağın emir ve yasaklarına muhatap olduğuna işaret etmektedir. İslam, yasaklarla çevrili Yahudi beslenme anlayışı ile bu konuda nerdeyse bütün yasakları kaldıran Hıristyanlık arasında mutedil yolu getrmiş olan son ilahi dindir. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed kastedilerek: ‘’onlara temiz şeyleri helal kılar, pis şeyleri de haram kılar’’ (Kur’an, A’raf, 157) buyrularak sınırlar belirlenmiştr. Beslenmeye bir nizam getren İslam, meseleyi sadece bir yemeiçme konusu olarak değerlendirmemektedir. Beslenmenin aynı zamanda bir ahlak konusu olarak da görüldüğü İslam dininde, nimetlerden istfade etmenin bir ilahi yasası bir nebevi modeli ve bir ahlakı kuralı bulunmaktadır. Meşru yoldan elde edilen temiz ve faydalı yiyecek-içeceklerin sağlıklı kalınması için tüketlmesini isteyen İslam, aynı zamanda beslenmeyi Allah’a karşı kalplerde oluşan takva duygusuna sahip olmanın bir göstergesi olarak da öne çıkarmaktadır. Nitekim Hz Muhammed: ‘’Gümüş bardaktan içen kimse karnına cehennem ate- şini doldurmuş olur’’ (Tertbi, 2004, 555) ve ‘’Mü’min bir mide için yer, kâfr ise yedi mide için yer’’ (Tertbi, 2004, 554) şeklindeki benzer birçok hadisleri ile bu duruma dikkat çekmiştr. Besin anlayışı, ‘’helal’’ kavramı üzerine kurulan İslam’da, bununla izin verilen yiyecekler açıklanmaktadır. Kur’an- Kerim’de yasaklanmış besinler ise ‘’haram’’ olarak tanımlanmıştr. Helal ya da haram olduğu bildirilmemiş ve tüketmi de sorunlu görülen şüpheli besinler ise ‘’mekruh’’ olarak tanımlanmıştr.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Toplum Bilimleri Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.364
Cite : 3.466
2023 Impact : 0.021
Toplum Bilimleri Dergisi