Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
Bi̇rli̇kte Yasama Kulturunun Temelleri̇ Semavi̇ Di̇nleri̇n Ortak Hukumleri̇
2012
Dergi:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bulunduğumuz bu topraklarda yaşayan insanlar, farklı dinlerin ve kültürlerin etkisi altında gelişmiş olan bir medeniyetin mensuplarıdır. Bu sebeple bu topraklarda yaşayan insanların oluşturduğu kültür de aynı kaynaktan beslenmektedir. Biz bu tebliğimizde Kitab-ı Mukaddes ve Kur’an’ı Kerim’de yer alan ortak emir ve yasakları karşılaştırmalı olarak işleyeceğiz. Kur’an-ı Kerim tüm insanlığa hitap eden İlahi bir kitap olması hasebiyle O’nun, önceki kitapları tamamlama ve tasdik etme özelliği de vardır. Kitab-ı Mukaddes ve Kur’an’ı Kerim aynı kaynaktan gelen kutsal kitaplardır. Ortak emir ve yasaklar ihtiva etmektedirler. Hz. Muhammed’in -aksine bir hüküm gelmediği müddetçekendinden önceki peygamberlerin şeriatlerini aynen tatbik etmiş olması, bir tesadüf değildir. Kur’an’ı Kerim bu konuda Müslümanlara şöyle hitap eder. “Allah size sınırlarını bildirmeyi ve sizi sizden evvel geçenlerin yollarına hidayet etmeyi ister.” Nisa 4/26. İslam, hiç şüphesiz, hakikat kime ait olursa olsun kabullenmekte beis görmeyecek olgunlukta bir düşünme tarzı önerir. “Hikmet müminin yitiğidir. Onu nerede bulsa alır” hadisi, bunun en güzel örneğidir. Kur’an’ı Kerim, kendinden önceki peygamberleri zikrettikten sonra Hz. Muhammed’e de şu şekilde hitapta bulunur: “Onlar Allah’ın hidayet ettiği kimselerdir. Öyleyse sen de onların gittikleri yola tabi ol’’ Enam 6/90. Gerçekten Kuran’ı Kerim’in bir ayetinde bir peygamber veya bir hakim tarafından tebliğ edilmiş olan bir kaidenin, başka bir ayette, İslam cemaati için de bir vecibe olarak kabul edildiğini müşahede ederiz. “Ey Ehli Kitap! Bizim ve sizin için aynı olan bir kelimeye gelin (ve birleşin). Allah’tan başka bir şeye tapmayalım…” Al-i İmran 3/64 ayeti de hakikati yüceltmede farklı dinlerin bir asgari müşterek tespit ederek ortak bir davranış geliştirmesi amacına vurgu yapmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de ve Kitab-ı Mukaddes’te yer alan ortak emirlerden bazılarının yalnızca başlıklarını buraya alalım: Abdest, Gusül, Kadınlara Ait Haller, Kadınların Örtünmesi, Namaz, Zekât, Oruç, Hac, Kurban, Nikâh, Talak, Borçlanma, Faiz, Rüşvet, Hırsızlık, Yenmesi haram olan şeyler vb.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 491
Atıf : 2.466
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini