Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 28
Yabancı Dil Olarak Türkçe’nin Öğrenme Sürecinde Dil Becerileri Açısından Duyulan Kaygı
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türkçe’nin artık bölgesel geçerli dil (lingua franca) olması nedeniyle, yabancı dil olarak öğrenme ve öğretilme süreçleri üzerinde, dikkatlice durulması gerekmektedir. Yabancı dil öğrenme süreci çok sayıda faktörden etkilenmektedir ve bu faktörlerden birisi de duyuşsal boyutta kaygı faktörüdür. Bu araştırmanın amacı yabancı dil olarak Türkçe’nin öğrenilmesi sürecinde öğretici ve öğrencilere göre dört temel dil becerisine ilişkin duyulan kaygının yargıcı kararlarına dayalı ölçekleme yöntemlerinden ikili karşılaştırma ve sıralama yargılarına dayalı ölçekleme yöntemleri ile ölçeklenmesi ve öğretici ile öğrencilere göre dört temel dil becerisine yönelik kaygı nedenleri ile kaygıyı gidermeye yönelik çözüm önerilerinin ortaya konmasıdır. Araştırma enlemesine-kesit tarama temelli betimsel yöntemle yürütülmüştür. Araştırma grubu 70 öğretici ve 32 öğrenciden oluşmuştur. Nicel veriler ölçekleme, nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile bulgulaştırılmıştır. Sonuç olarak öğreticiler ve öğrenciler dört dil becerisinde kaygı yaşandığını ifade etmişler ancak hem öğretmenlere hem de öğrencilere göre en çok kaygı duyulan dil becerisi konuşma olarak vurgulanmıştır. Araştırma sonucunda özellikle şu öneriler sunulmuştur. Öğrencilerin alay edilme, rezil olma, çekinme ve utanma gibi kaygıları yaşamaması için sınıf ortamlarının öğretmenler tarafından çok güvenilir ve öğrencilerin kendilerini rahat hissedecekleri ortamlar şeklinde düzenlenmesi sağlanabilir. Öğrencilerin konuşma ve dinleme becerisine yönelik becerilerinde duydukları kaygının azaltılması için Türk öğrencilerle eşleştirilmeleri sağlanabilir. Dil öğrenme sürecinin özellikle Türkiye’de Türkçe’yi öğrenen yabancı uyruklu öğrenciler için sadece sınıf içinde değil sınıf dışında da devam etmesi gerekliliğinden yola çıkarak sınıf dışında öğretmenlerinde yer aldığı çok sayıda sosyal faaliyet yapılandırılabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Anxiety Towards The Language Skills In Learning Turkish As A Foreign Language
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Elaborately, learning and teaching process of Turkish as a foreign language should be discoursed on the grounds that it has been the lingua franca of the region. Learning a foreign language may be affected by many factors and anxiety is one of these factors. The aim of this research is to scale the anxiety towards the basic language skills from the instructors and students’ views by pair-wise comparison and rank-order judgment scaling. Furthermore, obtaining the instructors and students’ opinions towards the reasons of anxiety and solutions was targeted. The method of the research was cross-sectional survey. The research group was consisted of 70 instructors and 32 students. While quantitative data was analyzed by scaling, qualitative data was analyzed by content analysis. Consequently, both the instructors and students expressed that learners feel anxiety in basic language skills, in addition speaking skill was found as the skill that learners feel anxiety most. In order to ensure that students do not experience concerns such as being ridiculed, disgraced, shying and embarrassed, the teachers should establish environments where students feel very confident and comfortable. Students can be matched with Turkish students in order to reduce their anxiety about speaking and listening skills. In the activities related to language skills, the themes that students can relate to daily life and have pre-knowledge can be preferred. By looking at the necessity that language learning process should also move on out of the class, especially for the foreign students learning Turkish in Turkey, a large number of social activities outside the classroom, including teachers, can be structured.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.074
Turkish Studies