Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 3.361
 İndirme 188
 Sesli Dinleme 5
Balkanlar’dan Anayurda Yapılan Göçler ve Türkiye Açısından Sonuçları (1912-1925)
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti son yüzyılında savaşlarda aldığı yenilgiler sonrasında Balkanlardan yoğun göç hareketiyle karşı karşıya kaldı. Bu durum, Osmanlı’nın Balkanlaşma politikasını ve Balkanlardaki varlığını da sona erdirdi. Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı sonrasında Anadolu’ya gelen Müslüman Türkler, Türkiye’nin nüfus yapısını homojenleştirdiler ve ulus-devlet inşa sürecine önemli katkı sağladılar. Böylece göçlerle birlikte Anadolu nüfusunda meydana gelen yeni durum; sosyal, kültürel ve ekonomik yapıyı da büyük oranda etkiledi. Değişimin taşıyıcı öğesi olan göçmenler, Türkiye’nin büyük oranda alt yapısını oluşturdu. Modern Türkiye olarak dünyadaki yerini alan bu yeni oluşum ile çok uluslu imparatorluk yapısı, yerini tek uluslu yapıya ve nihayet milli devlete bırakmış oluyordu. Bu çalışmada, Balkanlardan Anadolu’ya yapılan göçlerin Türkiye Cumhuriyetini, siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan nasıl etkilediği ele alınmıştır. Balkan muhacirlerine yönelik izlenen siyaset ve uygulanan sosyal ve ekonomik politikalar, yaşanan aksaklıklar, detaylı şekilde incelenmiştir. Muhacirlerin Osmanlı topraklarındaki ekonomik faaliyetleri ve sosyal yaşam tarzları, Türk modernleşmesindeki rolü veya etkisi çok yönlü ele alınmıştır. Ticaret, sanat ve zanaatta mahir olan bu muhacirlerin Anadolu’nun sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını nasıl değiştirdiği ele alınarak ulus-devlet inşa sürecinde bu nüfusun etkisi veya katkısı sorgulanmıştır. Göçler sonrası Anadolu’nun yeni homojen nüfus yapısı batılılaşma ve modernleşme olgusunun yeniden tanımlanmasına neden olmuştur. Bu yeni tanımlama incelenerek Cumhuriyet Türkiye’sinde ön plana çıkan milliyetçiliğin siyasi, sosyal ve ekonomik yansımaları ve sonuçları açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Immigration from the Balkans and the results of the Constitution (1912-1925)
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The Ottoman state, after its defeats in the last century wars, faced an intense immigration movement from the Balkans. This ended the Ottoman’s Balkanization policy and its presence in the Balkans. After the Balkan Wars and the First World War, Muslim Turks arrived in Anadolu, homogenized the population structure of Turkey and made a significant contribution to the process of building the nation-state. Thus, the new situation that occurred in the Anadolu population, along with migrations, also greatly affected the social, cultural and economic structure. Immigrants, the carrier of change, formed a large part of the sub-structure of Turkey. With this new formation, which took its place in the world as a modern Turkey, the multinational empire structure had left its place to the one-national structure and ultimately to the national state. This study discussed how migrations from the Balkans to Anatolia affected the Republic of Turkey, politically, socially and economically. The policies and social and economic policies followed towards the Balkan expatriates and implemented, the disadvantages experienced, have been thoroughly examined. The economic activities and social lifestyle of the Muslims in the Ottoman territory, the role or influence in the modernization of Turkey, have been widely addressed. Through the discussion of how these expatriates who are skilled in trade, art and art have changed the social, economic and cultural structure of Anadolu, the influence or contribution of this population in the process of nation-state construction has been questioned. After the migrations, the new homogeneous population structure of Anadolu has led to the re-definition of the Westernization and modernization phenomenon. By examining this new definition, we have been trying to explain the political, social and economic reflections and consequences of nationalism in the Republic of Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Immigrations From The Balkans To The Motherland and Their Effects On Turkey (1912-1925)
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The Ottoman Empire faced a massive immigration movement from the Balkans after the defeats that took place during her last century. This situation put an end to Ottoman Empire’s policy of Balkanization and her existence in the Balkans. Muslim Turks, who immigrated to Anatolia after the Balkan Wars and the First World War, homogenized the population of Turkey and contributed to the process of nation building. Thus, the new situation of Anatolian population that emerged with immigrations largely affected the social, cultural and economic structure. Immigrants (muhacir), who were carrying the change, formed the infrastructure of Turkey. With this new entity, which placed itself as modern Turkey in the world, multi-national empire transformed into a single nation and finally a nation state. In this study, how immigrations from the Balkans to Anatolia affected the Turkish Republic in political, social and economic domains is analyzed. The policy pursued towards the Balkan immigrants, social and economic policies applied and troubles faced are examined in detail. Economic activities of immigrants in Ottoman territories and their social life styles as well as their role or impact on Turkish modernization is handled from different perspectives. By examining how these immigrants who were expert on trade, art and handcraft changed the social, economic and cultural structure of Anatolia, this paper questions the impact or contribution of this population to nation building process. The new homogeneous population structure of post-immigrations Anatolia resulted in the redefinition of westernization and modernization. By examining this new definition, the political, social and economic repercussions and consequences of the nationalism which came into prominence in the Republican Turkey have been tried to explain.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.457
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies