Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 72
 İndirme 33
Ortaokul Öğrencilerinin Okuma Tutumları
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Okuma kişinin dünyayı anlamlandırmasını yeni bilgilere ulaşarak kesintisiz öğrenmesini sağlayan en önemli dil becerisidir. Bu yüzden bütün toplumlarda okuma alışkanlığı kazanan bireylerin yetiştirilmesine büyük önem verilmekte, okuma alışkanlığı kazanan birey sayısı bir toplumun kalkınma durumunda referans olarak alınmaktadır. Okuma alışkanlığı kazandırılmasında birçok değişken etkili olmaktadır. Bu değişkenlerden birsi de okuma tutumudur. Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin okuma tutum düzeylerinin belirlenmesi ve okuma tutumlarının çeşitli değişkelere göre durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi tesadüfi örneklem yöntemiyle belirlenmiş, Diyarbakır ili merkez ilçelerinde öğrenim gören ilköğretim 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerinden oluşmuştur. Evreni temsilen farklı sosyoekonomik çevrelerde bulunan 3 ilköğretim okulundan 388 öğrenci araştırma örneklemi olarak alınmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin okumaya yönelik tutumları olduğu şekliyle tespit edilmiş, birey ya da nesne, kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalışılmıştır. Verileri toplamak için “Kişisel Bilgi Formu” ile Akkaya ve Özdemir (2013) tarafından geliştirilen “Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS17.0 veri analizi programı kullanılmış, verilerden iki değişken arasındaki ilişkiyi test etmek için t- testi, ikiden fazla değişken arasındaki anlamlılığı test etmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA); parametrik olmayan testlerde ise Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaokul öğrencilerinin okuma tutumlarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin okuma tutumlarının cinsiyet, sınıf, baba eğitim durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği, anne eğitim durumu ve ana dili değişkenlerine göre okuma tutumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

High school students' reading attitudes
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Reading is the most important language skill that allows a person to understand the world by accessing new information and learning without interruption. Therefore, in all societies, great importance is given to the education of individuals who gain read habits, and the number of individuals who gain read habits is taken as a reference in the development of a society. There are many variables that are effective in getting a reading habit. One of these variables is the reading attitude. This study aims to determine the level of reading attitudes of high school students and to study their status according to the various variations of reading attitudes. The examples of the study were determined by random sampling method, consisting of primary school 5, 6 and 7 class students who studied in the districts of Diyarbakır or central districts. 388 students from 3 primary schools located in different socio-economic environments representing the universe were taken as a research sample. The research method has been used. It has been identified in the manner in which high school students have attitudes towards reading, the individual or object has been tried to be identified in their own conditions and as it is. To collect data, the "Personal Information Form" was developed by Akkaya and Özdemir (2013) using the "Reading Attitude Scale". In data analysis, the SPSS17.0 data analysis program was used, the t-test to test the relationship between two variables from the data, the one-way variable analysis (ANOVA) to test the significance between two variables; and in non-parametric tests the Kruskal-Wallis test was used. The study found that high school students’ reading attitudes were high. Students’ reading attitudes have statistically significant differences according to the variables of gender, class, father education, and there is no meaningful relationship between the reading attitude according to the mother education and the mother language variables.

Anahtar Kelimeler:

Reading Attitudes Of Middle School Students
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Reading is an important language skill which makes the world more sensible and creates solid learning by reaching out new information. Therefore, all socieites not only place importance in raising a generation who has reading habits but also consider the number of i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.074
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies