Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 119
 İndirme 84
Ortaokul Öğrencilerinin Okumaya Yönelik Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin okumaya dönük tutumlarının farklı değişkenlerle ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, nicel araştırma desenlerinden betimsel ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Beykoz İlçesi sınırlarında yer alan bir ortaokulun 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören toplam 384 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel verileri; “Kişisel Bilgi Formu” ve “Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Okuma Tutum Ölçeği” (Çakıroğlu ve Palancı, 2015) ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Scheffe testi kullanılmıştır. Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin okumaya yönelik tutumlarıyla yaş, cinsiyet, ailenin sosyo-ekonomik durumu, günlük kitap okumaya ayrılan süre, günlük internet kullanımı ve televizyon izlemeye ayrılan süre arasında ilişki olup olmadığı ve okullarında haftalık okuma saatinin uygulanıp uygulanmaması ile hangi türde okumayı tercih ettikleri konusundaki ilişki yordanmıştır. Araştırma sonucunda; uygulamanın yapıldığı ortaokuldaki 9-10 yaş aralığındaki öğrencilerin okumaya yönelik tutum ölçeği puanlarının 11-12 ve 13-14 yaş aralığındaki öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre okumaya yönelik tutumları ise daha olumludur. Günlük kitap okumaya yönelik süre arttıkça öğrencilerin okumaya yönelik tutumlarının da arttığı görülmüştür. İnternette kalma ve TV seyretme süresi ile okumaya yönelik tutum arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Bu sonuçlar ışığında, ortaokul öğrencilerinin okumaya yönelik tutumlarını arttırmak için önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Ortaokul Ogrenci̇leri̇ni̇n Okumaya Yoneli̇k Tutumlarinin Farkli Degi̇skenler Acisindan İncelenmesi̇
2019
Yazar:  
Özet:

This study was done with the aim of determining the relationship of high school students’ attitudes towards reading with different variables. The research was carried out according to the visual relative scan model from quantum research patterns. The study’s work group consists of a total of 384 students studying in the 5th, 6th, 7th and 8th classes of a secondary school located within the border of the Baykoz district of Istanbul in the 2017-2018 educational year. Quantitative data of the study were obtained with the "Personal Information Form" and the "Listening Attitude Measurement to High School Students" (Cakıroğlu and Palancı, 2015). In the analysis of the data, the T Test, the One Direction Variant Analysis and the Scheffe Test were used. This study focuses on the relationship between the age, gender, social and economic status of the family, the time spent on reading, the daily use of the internet and the time spent on television and the application of the weekly reading hours in their schools and what kind of reading they prefer. The study found that the scale of attitude to study in the middle school between the ages of 9-10 was higher than in the ages of 11-12 and 13-14. The attitude of girls to study is more positive than the attitude of boys to study. As the time to read the books daily increases, the attitude of students to read increases. There is a negative relationship between staying on the internet and the time of watching TV and the attitude towards reading. In light of these findings, recommendations were made to increase the attitude of high school students to read.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.088
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini