Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 89
 İndirme 27
1923 TÜRK-YUNAN NÜFUS MÜBADELESİ: ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE MODERN DEVLET PRATİKLERİ VE DÖNÜŞEN KİMLİKLER
2016
Dergi:  
NEAR EAST HISTORICAL REVIEW
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, etkileri bugüne kadar güçlü bir şekilde devam eden 1923Türk-Yunan nüfus mübadelesini incelemektir. Nüfus mübadelesini inceleyen bazıbilim insanları, Osmanlı coğrafyasında yeni ulus-devletlerin kuruluşuna vurguyaparak “insanlık dramı” temasının üzerinde durmuşlardır. Bu tür tarihyazımı,imparatorluk sistemlerinin milliyetçilik, emperyalizm, modern savaşlar ve çeşitliantlaşmaların etkisi altında değiştiği ve dönüştüğü daha geniş bir panoramayı gözardı ederek, nüfus mübadelesinin Müslümanlar ile gayrimüslimler arasında çokeskiye dayanan “ezeli nefretin” ürünü olduğu anlayışına dayanır. Bu makale“gözetleme” ve “yönetim zihniyeti” kavramlarına atıfta bulunarak, erkenCumhuriyet döneminde Türk yönetici elitlerinin göçmenlerin iskân ve nüfushareketliliğini kontrol altına almak için uyguladıkları kanun ve düzenlemelereodaklanmaktadır. Bu çalışma, Giritli Müslüman mübadillerin “pasif aktörler”olmadıklarını iddia eder, çünkü Giritli Müslümanlar merkez ve yerel idareleredilekçe göndermek yoluyla kendi taleplerini dile getirmiş ve aynı zamanda kendistratejilerini belirlemişlerdir. Göçmenlerin bölgesel, kültürel ve dilselfarklılıklarına rağmen, tek parti rejiminin (1923-1946), göçmenleri Türk ulusalkimliğine entegre etmek için bazı girişimlerde bulunduğu ve çeşitli yöntemleruyguladığı unutulmamalıdır. Ayrıca bu makale, zorunlu göçün “travmatikhafızasının,” göçmenlerin kimliklerini ve kendilerini tanımlama biçimlerini nasılşekillendirdiği sorusunu ele almaktadır. Milliyetçi anlatıya karşı kendinikonumlandıran ve temel olarak Cumhuriyet Arşivleri ve Türkiye Büyük MilletMeclisi Zabıt Ceridelerini kullanan bu çalışma, mübadillerin kendilerini nasıltanımladıklarını incelemeyi ve Türk yönetiminin ideolojileri ve politikalarıylanasıl bir ilişki geliştirdiklerini açıklamayı amaçlar.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










NEAR EAST HISTORICAL REVIEW

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 229
Atıf : 163
NEAR EAST HISTORICAL REVIEW