Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 264
 İndirme 174
FEMİNİST TEORİLERDE KADIN KİMLİĞİ
2019
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

En genel anlamıyla feminizm kavramı, kadınların erkeklerle eşit hak ve olanaklara sahip olmasının gerekliliğini savunan görüş olarak tanımlanmaktadır. Kökeni 18. yüzyıla uzanan bu kavram, kadın ve erkek arasında politik, ekonomik ve sosyal alanda eşitsizliklerin var olduğu iddiasıyla ortaya çıkmıştır. Geçmişten günümüze toplumlarda tarihin temelini oluşturan ve kuralları koyan cinsiyetin erkek olduğu kabul edildiğinden kadınların toplumdaki konumu ve dolayısıyla kadın kimliği erkekler tarafından şekillenmektedir. Erkekler güçlü ve aile reisi olarak betimlenirken kadınlar genel olarak anne, ev hanımı ve seks objesi olarak betimlenmiştir. Bu durum kadının ataerkil yapı içinde ikincil konuma indirgemekte ve toplumda kadını dezavantajlı duruma getirmektedir. Bu durumdan hareketle bu iki cinsiyet arasındaki eşitsizliğin reddeden ve bu eşitsizliğin sonucu olarak ortaya çıkan, kadını olumsuz yönde etkileyen durumları sorgulayan feminist teoriler ortaya çıkmıştır. Literatür incelendiğinde feminist teorilerin zamanla gelişim ve değişime uğradığı göze çarpmaktadır. Bu derlemede toplumda kadın kimliğinin değişim sürecini anlayabilmek için 18. yüzyıldan günümüze kadar tarihsel süreç göz önünde bulundurularak feminist teorilerin temel söylemleri ve içerikleri ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Feminism in theory
2019
Yazar:  
Özet:

In the most general sense, the concept of feminism is defined as a view that defends the need for women to have equal rights and opportunities with men. This concept, which dates back to the 18th century, emerged with the claim that there are inequalities in the political, economic and social fields between women and men. From the past to the present, the gender that formed the foundation of history and set the rules in societies is considered to be male, the position of women in society and therefore the identity of women is formed by men. While men are described as strong and family reyes, women are generally described as mothers, households and sex objects. This situation decreases the woman’s paternal structure to a secondary position and leads her to a disadvantage in society. From this situation, feminist theories have emerged, rejecting the inequality between these two sexes and questioning the situations that have a negative impact on the woman, which arise as a result of this inequality. When literature is studied, feminist theories are evolving and changing over time. In this collection, the historical process from the 18th century to today will be taken into account to understand the process of change of female identity in society, and the basic speeches and contents of feminist theories will be discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.796
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi