Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 112
 İndirme 33
SAGLIK ÇALISANLARINDA MOBBING ALGISININ IS TATMINI ÜZERINDEKI ETKISI: KAMU HASTANESINDE BIR ARASTIRMA
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma İstanbul Bakırköy ilçesinde bulunan bir kamu hastanesindeki sağlık çalışanlarının mobbing algıları ve iş tatminleri arasındaki ilişkiyi sorgulamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini 386 sağlık çalışanı (59 hekim, 309 hemşire/sağlık memuru, 18 ebe) oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan; demografik özellikler mobbing algı ölçeği (Leymann'ın Psikolojik Terör Envanteri) ve iş tatmini ölçeği (Minnesote İş Tatmini)oluşturan soru formu ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde yüzde, ortalama standart, sapma ve Kolmogorov-Smirnov dağılım testi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenlere etkisini incelemek için Lineer Regresyon analizi kullanılmıştır. Sağlık çalışanlarının mobbingin alt boyutları olan kişinin kendini göstermesi ve başkalarıyla iletişim kurmasını engellemeye yönelik mobbing düzeyi kişinin sağlığına yönelik mobbing düzeyi içsel ve dışsal iş tatmini düzeyini azaltmaktadır. Sağlık çalışanlarının demografik özellikleri açısından değerlendirildiğinde cinsiyet, eğitim durumu, çalışma şekli, çalışma yılı, iş yerindeki pozisyon değişkenleri mobbing üzerinde etkiliyken (p<0.05); cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durum, meslek, çalışma şekli, çalışma yılı, iş yerindeki pozisyon p<0.05) ise iş tatmini üzerinde etkisi bulgulanmıştır. Sağlık çalışanlarının mobbing algısına yönelik değerlendirmesi ile iş tatmini arasında negatif ve anlamlı ilişki doğrulanmıştır. Demografik değişkenlerin mobbing algısı ve iş tatmini üzerinde etkisi vardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.789
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi