Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 66
 İndirme 26
AFANASİY FET’İN “RÜYA” ADLI ESERİNE PSİKANALİTİK YAKLAŞIM
2015
Dergi:  
International Journal of Languages Education and Teaching
Yazar:  
Özet:

Tarihi süreçleri içerisinde insanı ve insanla ilgili konuları temel alan edebiyat ve psikolojinin bilimsel bir bakış açısıyla birbirlerinin çerçevesinden araştırılması gerektiği görüşü ilk olarak Sigmund Freud tarafından ortaya atılmıştır. Freud, edebi eserleri, onların yazar ve kahramanlarını daha iyi araştırmak için bir malzeme olarak kullanmıştır; dolayısıyla kahramanların ve yazarların önceki yaşamları, rüyaları ve ruh hallerini bu eserler üzerinden incelediği için yaklaşımı psikanalitik eleştiri yöntemi olarak bilinmektedir. Türkiye’de L. N. Tolstoy ve F. M. Dostoyevski kadar bilinmeyen şair Afanasiy Fet’in “Rüya” adlı eseri de bu açıdan oldukça ilginç bir çalışma konusu sayılabilir. Fet, 19. yy. Rus edebiyatında “Temiz sanat” olarak bilinen eğilime ait şairlerdendir. “Rüya” adlı şiir, gerek konusu, gerekse de “temiz sanat” eserlerinden olma özelliğiyle, A. Fet’in eserleri arasında özel bir yere sahiptir. Eserin konusu, teğmen Losev’in gördüğü bir rüyayla ilgilidir. Çalışmamızın temelini oluşturan bu eseri seçmemizin sebebi, rüyaların psikoloji açısından oldukça büyük önem teşkil etmesi ve bilinçaltıyla doğrudan bağlantılı olmasıdır. Psikanalitik yorumlar sayesinde ele alınan eserler daha iyi anlaşılabilmekte, gizli kalmış unsurlar ortaya çıkabilmektedir. Psikanalitik yaklaşımla ele almış olduğumuz bu eserde iki farklı bilinçaltı görmekteyiz: öncelikle rüyasını ve duygularını anlatan bir kahraman (teğmen Losev) ve esere duygu ve ruh hali yansımış olan Afanasiy Fet. Çalışmamız sonucunda, psikanalitik eleştiri yöntemiyle edindiğimiz çıkarımlarla Afanasiy Fet’in, teğmen Losev’e yansıdığını söyleyebiliriz. Türkiye’de Rus edebiyatı üzerine yapılan incelemelerde psikanalitik eleştiri yöntemine pek yer verilmemiş olması sebebiyle, çalışmamızın bu alanda faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

A psychoanalytic approach to the "Dream" work of AFANASY FET
2015
Yazar:  
Özet:

The view that literature and psychology based on human and human issues in historical processes should be studied from a scientific perspective from the framework of each other was first revealed by Sigmund Freud. Freud used his literary works as a material to better explore their writers and heroes, so his approach is known as a psychoanalytic criticism method because he studied heroes and writers' previous lives, dreams and mood through these works. L. N. Tolstoy and F. M. Dostoyevsky's unknown poet Afanasi Fet's work "Dream" can also be considered a very interesting subject of work in this regard. The 19th century. It is one of the poets of the tendency known as "clean art" in Russian literature. The poem called "Dream" has a special place among the works of A. Fet, with the character of being a subject, or a "clean art" work. The subject of the work is related to a dream that Colonel Losev saw. The reason we choose this work, which is the basis of our study, is that dreams are of great importance in psychology and are directly linked to the subconscious. Through psychoanalytic interpretations, the works discussed can be better understood, hidden elements can be revealed. In this work we have addressed with a psychoanalytic approach, we see two different subconscious: first a hero who tells about his dreams and his feelings (Mr. Losev) and Afanasi Fet, which reflects the emotion and mood of the work. As a result of our study, we can say that with the conclusions we obtained through the psychoanalytic criticism method, Afanasi Fet reflects to Colonel Losev. Since the studies on Russian literature in Turkey have not given much place to the method of psychoanalytic criticism, we believe that our work will be useful in this field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










International Journal of Languages Education and Teaching

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 881
Atıf : 1.214
2023 Impact/Etki : 0.121
International Journal of Languages Education and Teaching