Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 80
 İndirme 3
SAĞLIK HİZMETLERİNDE MANEVİ DESTEK YÖNTEMİ OLARAK DUANIN KULLANILMASI
2018
Dergi:  
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

SAĞLIK HİZMETLERİNDE MANEVİ DESTEK YÖNTEMİ OLARAK DUANIN KULLANILMASI Bilim felsefesinde 19. yy’ın ikinci yarısından sonra ortaya çıkan bütüncül (holistik) yaklaşımların sağlık alanını da etkilemesiyle özellikle Avrupa ve K. Amerika’daki pek çok hasta bu yaklaşıma sahip hekimleri ve tedavi yöntemlerini tercih etmeye başlamıştır. Böylece hastalıkların tedavisinde insan bedenine odaklanan modern tıbbın fiziksel bedeni öne çıkaran geleneksel yöntemlerinin çaresiz kaldığı durumlarda bütüncül yaklaşımlar, tamamlayıcı tedaviler olarak kabul görmeye başlamıştır. Bugün tek başına bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmemekle birlikte tamamlayıcı tedaviler giderek kendini geliştirmekte, tedavi yöntemlerinin etkisini artırması, tedaviyi kolaylaştırması ve daha kalıcı hale getirmesi gibi nedenlerle hızla yaygınlaşmaktadır. Günümüzde sağlık hizmetlerinde bütüncül yaklaşımın benimsenmesi ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin tıp dünyasında giderek daha fazla kabul görmeye başlamasıyla “manevi bakım”, “manevi destek”, “manevi danışma ve rehberlik” gibi spritüel uzmanlık yöntemlerinin önemi daha çok belirginleşmektedir. Belki de öteden beri hastalıkların tedavisine yönelik sürdürülen manevi bakım hizmetlerinde en çok kullanılan destek metodu duadır. Dinlerin birbirine benzemeyen çok farklı ibadet şekilleri olmasına rağmen hemen bütün dinlerde dua ortak bir ritüeldir. Dolayısıyla dua, insanlık tarihinin başından beri kullanılmakta olan tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak bilimsel araştırmalara konu olması yakın bir geçmişe dayanmaktadır. Bu bildiride insanın her koşulda bir şeyler yapabilme konusundaki ümidini daima canlı tutan duanın İslam kaynaklarına göre tanımları, türleri ve önemi, insan psikolojisi ve ruh sağlığı üzerindeki etkisi, duanın iyileştirici gücü ve duayı manevi destek yöntemi olarak kullanacak uzmanın farkında olması gereken konular (güçlü ve zayıf yönler) ele alınacaktır. Bildiri, dua – tedavi ilişkisine odaklanarak hastalıkların tedavisine manevi bir destek metodu olarak duanın kullanılabilir oluşunu tartışma ve yeni yaklaşımlara öncülük etmeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)