Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 139
 İndirme 15
 Sesli Dinleme 1
DAYTON BARIŞ ANTLAŞMASI VE BOSNA-HERSEK’İN GELECEĞİ
2010
Dergi:  
Balkan Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Batı ve Doğu blokları arasında yaklaşık yarım asır süren soğuk savaşın, doksanlı yıllarda sona ermesi, Yugoslavya için de bir dönüm noktasıdır. SSCB’nin dağılmasından sonra Yugoslavya devletini oluşturan Slovenya ve Hırvatistan, tek taraflı anayasal haklarını kullanarak Temmuz 1991 yılında federasyondan ayrıldığını ilan etmişlerdir. Bu süreci, Kasım 1991’de Makedonya, Mart 1992 yılında da Bosna-Hersek’in bağımsızlık ilanı takip etmiştir. Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya’nın bağımsızlık ilanına savaşla karşılık vermesinin ardından, Avrupa Birliği’nin karşı koyması üzerine kısa sürede yenildikten sonra savaş gücünü Bosna-Hersek’e çevirmiştir. Sırbistan, Bosna-Hersek nüfusunun üçte birini oluşturan Sırplarla birlikte, II. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’nınbüyük felaketinin -soykırım olarak da görülebilir- yaşanmasına sebep olmuştur. İki milyon insanın yerlerinden sürüldüğü etnik temizliğe (ethnic cleaning, iki yüz bin kişinin öldürüldüğü soykırım ve binlerce tarihi eserin yok edildiği kültürel yıkıma uğrayan Bosna-Hersek’te yaklaşık dört yıl süren bu faciaların ardından, Aralık 1995 yılında Dayton Barış Antlaşması imzalanmıştır. Çalışmanın amacını, üzerinden yaklaşık 15 yıl geçen bu anlaşmanın temel ilkelerini belirtmek, anlaşmanın ve Bosna-Hersek’in geleceğini analiz teşkil etmektedir. Konuya, Bosna-Hersek’in tarihi durumu ortaya konularak yaklaşılmakta, bu çerçevede Dayton Barış Antlaşması’nın başarısızlığı ve Bosna-Hersek’te kalıcı bir barışı temin edemediğine temas edilerek yakın bir gelecekte de bölgenin tekrar savaşa sürüklenmesi ihtimali üzerinde durulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Balkan Araştırmaları Dergisi
Balkan Araştırmaları Dergisi