Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 15
Malatya Beş Konaklar Etnografya Müzesinde Bulunan Bir Gurup Şifa Tası
2019
Dergi:  
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlunun tarih sahnesinde belirdiği günden bu yana dinler, insan yaşamını biçimlendirdiği bilinmektedir. Dinlere bağlı gelişen inançlar tapınaklar, mezar anıtları ve çok sayıda el sanatları ürünlerinin açığa çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Ortaya çıkan tüm bu öğeler, toplumlara ait kimliklerinin önemli unsurlardan birini oluşturmaktadır. Geçmişte yaşamış toplumların sanat, sosyo-kültürel yapısını belgeleyen çok sayıda etnografik eserler arasında yer alan şifa tasları diğer eserlerden ayrılarak, ayrıca ait olduğu dönemin inanç dünyasına ait izler de taşımaktadır. Ruhen ve bedenen tarih boyunca insanoğlu pek çok şeyden şifa bulmak amacıyla medet aramıştır. Geçmişten günümüze dek insanlar şifa bulmak için genellikle iki arayış içine girmişlerdir. Bunlardan birisi tıbbi yollar iken diğeri ise tüm toplumların ortak bir belirtisi olarak her toplumda görülen din ve bu kapsamda süre gelen kutsal kitaplardır. Dine bağlı olarak gelişen şifa tasları, insanlar tarafından iki farklı şekilde şifalanma ihtiyacını gidermek amacıyla kullanmıştır. Bunlardan birisi bedene ait hastalıklardan kurtulmak, diğeri ruhsal sıkıntılardan ayıklanmak içindir. Şifa tasları, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesiyle Anadolu kültürünün önemli bir parçası haline gelen inanç geleneklerinin günümüze aktarılmasında, önemli bir etnografik eser grubudur. Bu bağlamda çalışmanın esasını oluşturan Malatya Beşkonaklar Etnografya Müzesi’nde bulunan bir grup tas ele alınarak, ait oldukları dönemin inanç geleneklerine bağlı şifa arama anlayışı ile sanat pratikleri irdelenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Malatya Beş Konaklar Etnografya Müzesinde Bulunan Bir Gurup Şifa Tası
2019
Yazar:  
Özet:

It is known that since the day the human being appears on the stage of history, he hears and shapes human life. The developing beliefs associated with religions have played an important role in the disclosure of temples, tomb monuments and numerous craft products. All these elements that appear are one of the important elements of their identity belonging to communities. The healing traces, among the numerous ethnographic works that document the art of the communities that have lived in the past, separate from other works, also carry traces of the world of faith of the time to which it belongs. Thro the history of spirit and body, man has been seeking medet to find healing from many things. People from the past to the present have often entered into two searches to find healing. One of them is medical pathways and the other is the religion that is seen in every society as a common sign of all communities and the sacred books that come into this scope. The healing tases that evolve depending on religion have been used by humans to address the need for healing in two different ways. One of them is to get rid of the illnesses of the body, the other is to get rid of the mental disorders. The healing tasses are an important ethnographic work group in the translation of religious traditions that have become an important part of the Anadolu culture with the acceptance of Islam by the Turks. In this context, a group of works found in the Malatya Peshkonaklar Ethnography Museum, which formed the basis of the work, were discussed, and the art practices were tried to be trained with the understanding of healing searches connected with the faith traditions of the time they belong to.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 375
Atıf : 3.903
2023 Impact/Etki : 0.645
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi