Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 4
Türkmen Tarih Yazıcılığında “İlhak” Konusu
2018
Dergi:  
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkmen tarih yazıcılığında “ilhak” konusu, Türkmenistan’ın Rusya’ya katılması şeklinde anlaşılmaktadır. Bu konu, Rusya İmparatorluğu’nun Türkmen topraklarını işgalinin kavramsal (işgal – ilhak) ifadesi bağlamında ortaya çıkmıştır. Sovyetler Birliği döneminde Türkmen Tarihi üzerine kaleme alınan yazılar, belge ve bilgi bakımından önemli çalışmalardır. Bununla birlikte bu dönemin kendine özgü bir bakış açısının olduğu ise ayrı bir gerçektir. Rusya İmparatorluğu’nun Türkmen topraklarını işgal etmesiyle ilgili yazıların, Sovyetler Birliği döneminde Türkmen tarihi ilminde ayrı bir yeri vardır. Bu konu, Türkmen tarih yazıcılığında “ilhak” kavramı bağlamında çalışılmıştır. Bu süreçte Göktepe ve diğer milli olayları yadsıyan, “Ebedî Kardeşlik” adlı bir kitap 1983 yılında kaleme alınmış ve “Türkmenistan’ın Rusya’ya gönüllü olarak girmesinin 100. yıldönümüne” ithaf edilmiştir. Bundan sonra bu konu üzerinde tartışmalar ve değerlendirmeler yapılmıştır. Bu bağlamda 1992 yılında “Patışa Orsyetinin Türkmenistanı Basıp Almaklıgı: Sebepleri ve Neticeleri” (Çarlık Rusya’sının Türkmenistan’ı işgal etmesi: Sebepleri ve Neticeleri) adı altında ilmî toplantı yapılmıştır. Türkmen tarihi yazıcılığında, Rusya İmparatorluğu’nun işgali ile başlayan sürecin ayrı bir düzlemde değerlendirildiğini görmek mümkündür. Türkmenler, Rusya İmparatorluğu’nun Türkmen topraklarına ayak basmasını, 1930 öncesinde işgal anlamına gelen “basıp alma” olarak ifade ederken, sonrasında ise bu konuda kaleme alınan yazılarda “katılma” ve “gönüllü olarak girme” şeklinde yer almıştır. Bu durumun, bir düşünce değişiminin tezahürü olmayıp, tam aksine ideolojik bağlamda bir tarih okumanın sonucu olduğu görülebilir.

Anahtar Kelimeler:

The “Turkish History” in the Turkish History
2018
Yazar:  
Özet:

In Turkmen history, the subject of the "right" is understood in the form of Turkmenistan's participation in Russia. This issue emerged in the context of the Russian Empire's Turkmen territory occupation's conceptual (occupation - alliance) expression. In the period of the Soviet Union, the writings on Turkmen History are important work in terms of documentation and information. However, having a specific point of view of this period is a separate fact. The writings about the occupation of the Turkmen territories by the Russian Empire have a separate place in the Turkmen history during the Soviet Union. This topic has been studied in the context of the concept of "right" in Turkmen history. In this process, a book called "Eternal Brotherhood", which denies Göktepe and other national events, was released in 1983 and was dedicated to "100th anniversary of Turkmenistan's voluntary entry into Russia." There have been discussions and evaluations on this issue. In this context, a scientific meeting was held in 1992 under the name of "Turkmenistan of the Struggle Party: Causes and Consequences" (The occupation of Turkmenistan by the Tsar Russian Federation: Causes and Consequences). In Turkmen history, it is possible to see that the process that began with the occupation of the Russian Empire was assessed in a separate level. The Turkmenists expressed the Russian Empire's footprint on the Turkmen territory as "prisoning" which means occupation before 1930, and later included in the writings on this subject in the form of "participation" and "voluntary entry". It may seem that this situation is not a manifestation of a change of thought, but rather the result of reading a history in an ideological context.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 460
Atıf : 1.174
2023 Impact/Etki : 0.204
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi