Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 9
Avrasya’da Kurulan Bölgesel Örgütlerin Türkiye Açısından Önemi: Şanghay İşbirliği Örgütü
2023
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

ŞİÖ-Türkiye ilişkilerinin analiz edildiği bu çalışmada ŞİÖ’yü Türkiye açısından önemli kılan sebeplerin neler olduğu sorusuna cevap aranmıştır. 15 Haziran 2001 yılında resmi olarak kurulan ŞİÖ dokuz tam üye, üç gözlemci üye ve dokuz diyalog ortağına sahiptir. Türkiye, ŞİÖ ortakları içerisinde “diyalog ortağı statüsü”ne sahip önemli ülkelerden biridir. 2012 Pekin Zirvesi’nde örgüte diyalog ortağı olarak katılan Türkiye, model ülke misyonu ile Avrasya ülkeleriyle olan ilişkilerini geliştirmek ve Batılı ülkeler karşısındaki konumunu ise güçlendirmek istemektedir. Dünyanın ekonomik ve finansal merkezinin giderek Doğu’ya kayması ve AB’ye üyeliğin gerçekleşmemesine alternatif arayışları ŞİÖ’yü Türkiye açısından önemli kılmaktadır. AB’ye üyelik süreci açmaza giren Türkiye’nin Batılı devletlere olan güven sorunu Türkiye’yi ŞİÖ ile ilişkiler kurmaya ve proaktif bir dış politika izlemeye yönlendirmektedir. Türkiye’nin Batılı devletler karşısında stratejik bir değer olduğunu hatırlatacak bir hamle olarak ŞİÖ’de sahip olduğu diyalog ortaklığı statüsünü önümüzdeki yıllarda gözlemci devlet statüsüne taşıyacağı beklenmektedir. Türkiye’nin uzun yıllardır Batılı kurum ve kuruluşlarla geliştirmiş olduğu işbirliklerinden vazgeçemeyeceği realitesi nedeniyle tam üyelik statüsü beklenmemektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Importance Of Regional Organizations Established In Eurasia For Turkey: Shanghai Cooperation Organization
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the SCO-Turkey relations are analyzed; An answer has been sought to what are the reasons that make the SCO important for Turkey. Founded in 1996 with the Shanghai Five, the SCO was officially established on June 15, 2001. The organization has nine full members, three observer members, and nine dialogue partners. Turkey is one of the important countries with “dialogue partner status” among SCO partners. Turkey, which joined the organization as a dialogue partner at the 2012 Beijing Summit, wants to improve its relations with Eurasian countries and strengthen its position vis-à-vis Western countries with its model country mission. The gradual shift of the world's economic and financial centre to the East and the search for alternatives to the EU membership make the SCO important for Turkey. Turkey's problem of trust in Western states, whose EU membership process is in a deadlock, leads Turkey to establish relations with the SCO and to follow a proactive foreign policy. It is expected that Turkey will carry its dialogue partnership status at the SCO to observer state status in the coming years to remind that Turkey has a strategic value against Western states. Full membership status is not expected due to the reality that Turkey cannot give up its cooperation with Western institutions and organizations for many years.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.005
Atıf : 4.767
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi