Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 34
 İndirme 10
TÜRKİYE’DE BÖLGELERARASI GELİR DAĞILIMI YAKINSAMASI: MEKANSAL EKONOMETRİK ANALİZ
2019
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir ülkenin farklı bölgelerinde yaşayan fertlerin gelirden ne oranda pay aldıklarını gösteren bölgesel gelir dağılımı, bölgelerarası gelişmişlik farklılıklarını da yansıtan önemli ölçütlerden biridir. Bölgelerarası farklılıkların zaman içinde ortadan kalkması bölgelerin birbirine yakınsadığı anlamına gelmektedir. Yakınsama gelişmemiş bölgelerin gelişmiş olanları yakalaması şeklinde ise ülkedeki gelişme sürecine de işaret edecektir. Ancak yakınsama, gelişmiş bölgelerin gerilemesi sonucu ortaya çıkıyor ise bu durumda tersi sözkonusudur. Bölgelerin gelişmişlik düzeylerinin komşuluk ilişkileriyle de açıklanabileceği literatürde sıkça vurgulanan konulardan biridir. Bu nedenle yakınsama analizlerinde komşuluk etkilerinin de dikkate alınması ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de düzey 2 bölgelerinin gelir dağılımı yakınsaması 2003-2014, 2003-2015 ve 2003-2016 dönemleri için yatay kesit veriler kullanılarak analiz edilmektedir. Mekânsal etkilerin de dahil edildiği analiz kapsamında 2003-2014 döneminde hem beta yakınsamasının hem de mekansal bağımlılığın varlığı tespit edilmiştir.  2003-2015 ve 2003-2016 dönemlerinde ise beta yakınsaması gerçekleşmekle birlikte mekansallık etkisine rastlanmamıştır. Araştırma dönemi itibariyle bulgular, Türkiye’de Düzey 2 bölgelerinin giderek bozulan ulusal gelir dağılımı düzeyinde birbirine yakınsadığını ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

TÜRKİYE’DE BÖLGELERARASI GELİR DAĞILIMI YAKINSAMASI: MEKANSAL EKONOMETRİK ANALİZ
2019
Yazar:  
Özet:

Regional income distribution, which shows how much people living in different regions of a country share their income, is one of the important criteria that reflects the differences in regional development. The regional differences disappear over time means that the regions are closer to each other. In the form of the near-developed areas capturing the advanced will also indicate the development process in the country. But if the proximity occurs as a result of the decline of advanced areas, then the opposite is the case. It is one of the topics often emphasized in literature where the development levels of the regions can also be explained with neighbourhood relationships. Therefore, it is of particular importance to consider the effects of neighbourhood in the analysis of proximity. In this study, the approximation of income distribution of the level 2 regions in Turkey is analyzed using horizontal cut data for the periods 2003-2014, 2003-2015 and 2003-2016. In the framework of the analysis, which includes spatial effects, the existence of both beta-approximation and spatial dependency was identified in the period 2003-2014.  During the 2003-2015 and 2003-2016 periods, the beta-approximation occurred, but the spacecraft effect was not seen. According to the research period, the findings show that the Level 2 regions in Turkey are closer to each other at the increasingly distorted level of national income distribution.

Convergence Of Regional Income Distribution In Turkey: Spatial Econometric Analysis
2019
Yazar:  
Özet:

Regional income distribution, which shows the proportion that people living in different regions of a country takes from income, is one of the important criteria reflecting the developmental differences between regions. The disappearance of interregional differences over time means that the regions are converging. Convergence will point to the development process in the whole country if the undeveloped regions are catching the advanced ones. However, if convergence arises as a result of the retroation of the developed regions, the opposite is the case. One of the issues highlighted in the literature is that the development levels of the regions can also be explained by neighborhood relations. Therefore, it is of particular importance that neighborhood effects are taken into account in convergence analyses. In this study, income distribution convergence for NUTS 2 regions in Turkey is analyzed for the period of 2003-2014, 2003-2015 and 2003-2016, by using cross-sectional data. Within the scope of the analysis, which also included spatial effects, for the period 2003-2014 both beta convergence and spatial dependence were determined. For 2003-2015 and 2003-2016 periods while beta convergence were realized but no spatial effect was observed. As of the research period the findings indicate that the NUTS 2 regions in Turkey are converging at the deteriorating national income distribution level.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 918
Atıf : 5.282
2023 Impact/Etki : 0.446
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi