Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 9
Farklı Öğretim Yöntemlerinin Akademik Başarı ve Öğrenme Kalıcılığına Etkisi
2023
Dergi:  
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kullanışlılık ve zaman tasarrufu anlamında öğretici merkezli öğretim yöntem ve tekniklere başvurulsa da günümüzde yapılan çalışmalar, öğrencinin aktif olmadığı öğretim yöntem ve tekniklerin öğrencilerin akademik başarılarını arttırmadığı veya düşük düzeyde arttırdığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. İnsan Anatomisi ve Kinesiyoloji dersi konuları birçok soyut kavramlardan ve latince kökenli kelime içerdiği için anlaşılması, akılda kalması, dersle ilgili bilgilerin uzun süreli bellekten geriye çağrılması zordur. Bu sebeple öğrencilerin mevcut bilgileri zihinlerinde yapılandırması, yeni öğrenilen bilgilerle eski bilgilerin ilişkilendirmesi, kavramlar arası bağlantılarla uzun süreli bellekten kısa süreli belleğe çağrışım yapması, ders konularını kolay öğreneceklerini ve akademik başarılarını arttıracağı düşünülmektedir. Çalışmanın araştırma grubunu deney 19, kontrol 17 olmak üzere toplam 36 öğrenci oluşturmaktadır. Kontrol grubuna geleneksel anlatım yöntemi uygulanırken deney grubuna kavram haritası destekli öğretim yöntemi uygulanmıştır. Araştırma probleminin bilimsel ve sayısal analizinde gerekli olan verileri toplamak, İnsan Anatomisi ve Kinesiyoloji dersinin öğretimindeki kavram haritalarının öğrencilerin akademik başarılarına ve öğrenme kalıcılığına etkisini ortaya koymak amacıyla geliştirilen başarı testi kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön test sonuçlarına uygulanan Mann-Whitney U testi analiz sonuçları arasında anlamlı farklılık varken (p<0,05) son test sonuçları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Deney ve kontrol gruplarının ön test, son test, geciktirilmiş son test sonuç puanlarına uygulanan Friedman testi sonucunda her iki grupta da anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Deney ve kontrol grupları arasında ön test-son test ve ön test-geciktirilmiş son test Quade’s ANCOVA testi sonuçları birbirine benzer sonuçlar vermiş ve anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Bu sonuçlar bize her iki gruba da uygulanan yöntemlerin akademik başarıyı arttırdığı öğrencilerin sınav puanlarını olumlu yönde etkilediği her iki yönteminde İnsan Anatomisi ve Kinesiyoloji dersi için kullanılabilir olduğu sonucunu vermektedir. Kontrol grubuna test sonuçlarına uygulanan Wilcoxon testi sonuçları arasında anlamlı farklılık varken (p<0,05), deney grubu test sonuçlarına uygulanan Wilcoxon testi sonuçları arasında sadece geciktirilmiş son test-son test sonuçları arasında anlamlı farklılık yoktur (p>0,05). Bu sonuç bize kavram haritası destekli öğretim yönteminin öğrenme kalıcılığına etkisinin olduğunu, öğrencilerin edindiği bilgileri çabuk unutmasını engellediğini ve ders ile ilgili kelime ve kavramların akılda kaldığı sonucunu vermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Different Teaching Methods on Academic Success and Learning Sustainability
2023
Yazar:  
Özet:

The use of teaching methods and techniques in the sense of usefulness and time saving has been found to be the conclusion that the teaching methods and techniques that the student is not active have not improved or increased the academic achievement of the students at a low level. As the subjects of the human anatomy and kinesiology course contain many abstract concepts and the words of Latin origin, it is difficult to understand, keep in mind, to call the information about the course back from long-term memory. Therefore, it is believed that the students will structure the existing information in their minds, associate the newly learned information with the old information, call from long-term memory to short-term memory with interconceptual connections, easily learn the subjects of the course and improve their academic success. The research group of the study consists of a total of 36 students, including experiment 19, control 17. The control group applies the traditional narrative method while the experiment group applies the teaching method supported by the concept map. To collect the data necessary in the scientific and numerical analysis of the research problem, the success test used to show the impact of the concept maps in the teaching of the human anatomy and kinesiology course on the academic achievements of students and on the learning durability. There were significant differences between the Mann-Whitney U test analysis results applied to the preliminary test results of the test and control groups (p<0,05) and there was no significant differences between the last test results (p>0,05). The Friedman test results applied to the pre-test, final test, and delayed final test results were significant differences in both groups (p<0,05). The trial and control groups between the pre-test-final test and the pre-test-delayed last test Quade's ANCOVA test results gave similar results and no significant difference was found (p>0,05). These findings conclude that the methods applied to both groups have a positive impact on the students’ exam scores, and that both methods are available for human anatomy and kinesiology courses. While there is a significant difference between the Wilcoxon test results applied to the control group test results (p<0,05), there is no significant difference between the Wilcoxon test results applied to the control group test results only between the last test-final test results delayed (p>0,05). This result gives us the conclusion that the teaching method supported by the concept map has an impact on the learning durability, prevents students from quickly forgetting the information they obtained, and that the words and concepts related to the course remain in mind.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 555
Atıf : 3.612
2023 Impact/Etki : 0.621
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi