User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 20
MOBİL BANKACILIKTA PAZARLAMA İLETİŞİMİ: CHATBOT TASARIMLARINDA ANTROPOMORFİK ÖZELLİKLERİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ
2022
Journal:  
İNİF E- DERGİ
Author:  
Abstract:

Günümüzde giderek daha fazla banka pazarlama iletişimi kapsamında chatbotları mobil uygulamalarına entegre etme eğilimindedir. Bankalar için bu entegrasyon müşterileriyle iletişimde kalmanın ve aynı zamanda maliyetleri azaltmanın da bir yoludur. Ancak diğer dijital platformlardan ya da sosyal medya etkileşimlerinden farklı olarak markaların müşterileriyle chatbotlar üzerinden kurdukları iletişimde “Bilgisayarlar birer sosyal aktördür.” paradigması oldukça önem kazanmaktadır. Nitekim son yıllarda insan-bilgisayar etkileşimi ekseninde yapılan araştırmalarda robotlar, chatbotlar ve avatarların özellikle antropomorfik (insan-benzerlik) özellikleri üzerinde durulduğu görülmektedir. Çünkü chatbot tasarımlarında antropomorfik özelliklerin kullanılmasıyla birlikte kullanıcıların/müşterilerin chatbotlar ile etkileşime girmesinin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır. Bu sebeple çalışmamız kapsamında mobil bankacılıkta örneklem olarak seçtiğimiz chatbotların temel antropomorfik tasarım özellikleri incelenerek, literatür ve gözlem kapsamında, analiz birimleri oluşturularak bir kodlama tablosu ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda çalışmamızda Türkiye’de 2020 yılında aktif büyüklüğü en fazla olan iki bankanın (Garanti BBVA ve İş Bankası) chatbot tasarımları antropomorfik özellikleri bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak gözlemsel durum çalışması seçilmiş olup veri toplama tekniği olarak içerik analizi yapılmıştır.Böylece örneklem için seçilen bankaların chatbot tasarım sürecinde göz önünde bulundurdukları antropomorfik özellikler tespit edilmeye çalışılmış ve yeni chatbot stratejileri geliştirme sürecinde değerlendirmeye alınabilecek bir temel teşkil etmesi amaçlanmıştır. Çalışma bulgularına göre her iki bankanın da chatbot tasarımlarında farklı oranlarda görsel ve sözel antropomorfik özellikleri kullandıkları görülmüştür. Her iki bankanın da chatbot tasarımlarında konuşma aracının görüntüsü/kimlik ipuçları, kinesik (hareket) ipuçları, proksemik (kişisel alan) ipuçları gibi görsel antropomorfik ipuçlarının, temel olarak biçim ve içerik olarak sınıflandırılan sözel antropomorfik ipuçlarına göre daha az kullanıldığı görülmüştür. Öte yandan pazarlama iletişiminde yeni bir kanal olarak kullanılan chatbotlarla kullanıcı etkileşimini artırmak için diyalog akışı sürecinde antropomorfik olarak algılanan kimliğin de dikkate alınmasının ve ölçümlenmesinin önemi ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

Keywords:

Marketing Communication in Mobile Banking: An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An
2022
Journal:  
İNİF E- DERGİ
Author:  
Abstract:

Today, more and more banks tend to integrate chatbots into mobile applications in the framework of marketing communications. For banks, this integration is also a way to stay in contact with customers and at the same time to reduce costs. But unlike other digital platforms or social media interactions, in the communication that brands establish with their customers through chatbots, "Computer is a social player." The paradigm is very important. In fact, in recent years, research on the axis of human-computer interaction has shown that robots, chatbots and avatars are focused especially on anthropomorphic (human-like) characteristics. Because in chatbot designs, with the use of anthropomorphic features, it is intended to facilitate users/customers interacting with chatbots. Therefore, in the framework of our work in mobile banking, we have tried to examine the basic antropomorphic design features of the chatbots we have chosen as a sample, in the framework of literature and observation, creating analytical units, to present a coding table. In this context, our work in Turkey in 2020 has been comparatively studied the chatbot designs of the two banks (Garanti BBVA and Business Bank) with the most active size in the context of anthropomorphic features. As a research method; observational state study was selected and content analysis was performed as a data collection technique. Thus, anthropomorphic characteristics that the banks selected for sampling have taken into account in the chatbot design process have been attempted to be identified and the new chatbot strategies are a basis that can be considered in the development process. According to the findings of the study, both banks have been shown to use visual and verbal anthropomorphic features in different proportions in chatbot designs. In both banks’ chatbot designs, visual anthropomorphic clues, such as the image/identity clues of the speaking instrument, the chinese (movement) clues, the proxemic (personal field) clues, have been found to be less used than the verbal anthropomorphic clues, primarily classified as form and content. On the other hand, the importance of taking into account and measuring the identity identified anthropomorphically in the process of dialogue flow to enhance user interaction with chatbots used as a new channel in marketing communication has been tried to reveal.

Keywords:

0
2022
Journal:  
İNİF E- DERGİ
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










İNİF E- DERGİ

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 226
Cite : 667
2023 Impact : 0.258
İNİF E- DERGİ