Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
AHKÂM DEFTERLERİNE GÖRE XIX. YÜZYILDA SARUHAN SANCAĞI’NDA MEYDANA GELEN MERA ANLAŞMAZLIKLARI
2022
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

İnsanların iaşesinin temini noktasında tarım ve hayvancılıktan elde edilen ürünler ne kadar önemliyse bu ürünlerin sürdürülebilirliği ve verimliliği noktasında arazi de o kadar önemlidir. Genellikle ticari amaçlı tarımsal üretimin yapılmadığı veya yapılamadığı mera, yaylak, kışlak, çayır ve otlak arazileri büyük ve küçükbaş hayvanların yem ve su ihtiyacı için tahsis edilmiş doğal yem kaynaklarıdır. Hayvancılık, bu kaynakların kullanılması açısından tarım ile birlikte zirai üretimin bir parçasıdır. Osmanlı Devleti’nde meraların parçalanması, tarla haline getirilerek ziraata açılması hayvancılık açısından doğru bulunmamıştır. Osmanlı’da 1858’den önceki kanunlarda ve mera davalarındaki uygulamalarda meraların korunmasının öneminin yetkili makamlarca vurgulandığı ve anlaşıldığı görülmektedir. Bu çalışmada XIX. yüzyılda Saruhan Sancağı’nda meydana gelen mera anlaşmazlıkları incelenecek ve devletin meralarla ilgili siyaseti örnek olaylar üzerinden açıklanacaktır. Araştırmanın temel kaynağı olan Anadolu Ahkâm Defterlerinden tespit edilen belgelerdeki verilerden yola çıkılarak, Arazi Kanununun yürürlüğe girmesinden önce meydana gelen mera anlaşmazlıklarının giderilmesi amacıyla verilen kararlar ve uygulamalar ortaya konulacaktır. 1858’den sonra meydana gelen mera davalarından da örnekler sunularak iki dönem arasındaki benzerlikler veya farklılıklar belirlenecektir.

Anahtar Kelimeler:

According to the 19th edition. In the middle of the century, there was an uncertainty.
2022
Yazar:  
Özet:

The more important the products derived from agriculture and livestock in the supply of human beings, the more important the soil in the sustainability and efficiency of these products. Usually, the land, where commercial agricultural production is not or cannot be done, is a natural feed source allocated to the food and water needs of large and small animals. Animal farming is a part of cera production along with agriculture in terms of the use of these resources. In the Ottoman state, the breakdown of the meras, made the fields open to the ziraat, was not found right in terms of animality. In Ottoman, the importance of the protection of the meras in the laws before 1858 and in the practices of the meras in the cases of 1858 appears to be emphasized and understood by the authorities. 19 in this work. The disputes that occurred in the century in the Saruhan Sanctuary will be examined and the policy of the state concerning the meras will be explained by example events. Based on the data in the documents identified from the Anadolu Ahkâm Books, which is the main source of the research, the decisions and practices made in order to resolve the disputes that occurred before the entry into force of the Land Law will be revealed. In 1858 the case will also be presented with examples of the similarities or differences between the two periods.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.389
2023 Impact/Etki : 0.134
Journal of History School