Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 28
 İndirme 8
VERİ TABANLI PAZARLAMA VE MAKİNE ÖĞRENMESİ İLE MÜŞTERİ BÖLÜMLEME VE DAVRANIŞ MODELLERİNİN BELİRLENMESİ
2021
Dergi:  
Journal of Management Marketing and Logistics
Yazar:  
Özet:

Amaç - Çalışma, günümüz işletmeleri açısından önemi son derece artan veri tabanlı pazarlamanın, müşteri bölümleri oluşturulmasına ve oluşan bölümlere yönelik pazarlama stratejilerinin geliştirilmesine etkisini araştırmaktadır. Bu doğrultuda analiz edilen gerçek müşteri verilerinden oluşan büyük veri çalışması, birbirinden farklı stratejiler geliştirebilecek kadar benzer olmayan tüketici davranışlarını belirlemesi ve müşteri bölümlerine yönelik strateji geliştirme süreçlerinin nasıl analitik olarak yapılabileceğini tespit etme amacını taşımaktadır. Yöntem - Türkiye genelinde evlere servis alanında faaliyet gösteren uluslararası bir pizza markasının 2018 yılına ait sipariş verileri baz alınarak, toplam 24 milyon satır uzunluğunda veri seti ile çalışılmıştır. Çalışmada müşteri bölümlendirmesi için K Means, Gaussian Mixture ve DBSCAN algoritmaları kullanılmıştır. Söz konusu kümeleme ve çoklu regresyon analizleri Phyton programı ile uygulanmıştır. Bulgular - Literatürde en çok kullanılan kümeleme algoritmalarının test edildiği bu çalışmada, DBSCAN algoritmasının, uygulamada kullanılan veri setine uygun olmaması nedeniyle tüm verinin %91’ini bir kümeye atarak geri kalan verileri, outlier farklı bir ifade ile aykırı olarak sınıflandırmıştır. Bu doğrultuda içerisinde demografik verinin bulunmadığı, davranışsal özelliklerin verinin anakütlesini oluşturduğu çalışmalarda K Means veya Gaussian Mixture gibi algoritmaların daha iyi sonuç verdiği gözlenmiştir. Bununla birlikte oluşturulan kümelerin ileriye yönelik davranışlarının analiz edildiği çoklu regresyon analizlerinde, benzer davranış sergileyen kümelerin tespiti ile alt kümelerde bulunan değerli kümelerin keşfi sağlanmıştır. Sonuç - Bu çalışma, büyük veri ve veri madenciliği adımlarını kapsarken, bununla birlikte müşteri kümelerinin oluşturulması, belirlenen kümelerin ileriye yönelik davranış modellerinin belirlenmesi için yapılan çoklu regresyon analizleri ile uçtan uça tüm süreçleri kapsamaktadır. Bu doğrultuda uygulayıcılara örnek bir model ve strateji belirleme metodolojisi sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Determining Customer Segmentation and Behavior Models With Database Marketing and Machine Learning
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose- The study investigates the effect of data-based marketing, which is of great importance for today's businesses, on the creation of customer segments and on the development of marketing strategies for those segments. The big data study, which consists of real customer data analyzed in this direction, aims to identify consumer behaviors that are not similar enough to develop different strategies and to determine how the strategy development processes for customer segments can be done analytically. Methodology- It was studied according to the 2018 order data, which is a data set of 24 million lines in total from an international pizza brand operating in the home delivery service field across the Turkey. In the study, K Means, Gaussian Mixture and DBSCAN algorithms are used for customer segmentation. The clustering and multiple regression analyzes were applied with the Phyton program. Findings- In this study, in which the most used clustering algorithms in the literature were tested, due to the fact that the DBSCAN algorithm is not suitable for the data set used in the application, 91% of all data is assigned to a cluster in the cluster analysis and the remaining data are classified outlier. Accordingly, it has been observed that algorithms such as K Means or Gaussian Mixture give better results in studies where there is no demographic data and behavioral characteristics form the main mass of the data. In addition, clusters exhibiting similar behavior were identified in multiple regression analyzes, in which the forward-looking behaviors of the formed clusters were analyzed, and valuable clusters in the sub-clusters were discovered. Conclusion- While this study covers the steps of big data and data mining, it also covers all end to end processes with multiple regression analyzes to create customer clusters and determine the future behavior models of the determined clusters. In this direction, it offers practitioners an exemplary model and strategy determination methodology.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal of Management Marketing and Logistics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 242
Atıf : 257
2023 Impact/Etki : 0.032
Journal of Management Marketing and Logistics