Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 12
Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Mesleki Tutumları
2022
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin mesleğe yönelik tutumlarının bazı etmenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Araştırma nicel ve nitel yöntemlerin kullanıldığı karma desenli bir çalışmadır. Araştırmada nicel veriler, Bilgin (1995) tarafından hazırlanmış olan “Okul Öncesi Öğretmenleri İçin Öğretmenlik Tutum Ölçeği” ile; nitel veriler ise açık uçlu anket Formu ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, KKTC’de özel bir üniversitenin Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünde lisans öğrenimi görmekte olan öğrenciler, örneklemini ise amaçsal örnekleme yöntemi ile belirlenen 3. ve 4. sınıftan 135 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma sonunda öğrencilerin mesleğe yönelik tutumlarının; Otokratik ve Boşvermiş boyutlarında yüksek, Demokratik boyutunda ise düşük olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin başarı düzeyi arttıkça, Otokratik ve Boşvermiş Tutumlarının yükseldiği görülmüştür. Alt başarı düzeyinde olan öğrencilerin Demokratik Tutumlarının, diğerlerine göre daha yüksek olması dikkat çekmektedir.  Kız öğrencilerin Otokratik ve Boşvermiş Tutum ortalamalarının erkek öğrencilere göre yüksek, Demokratik Tutum ortalamalarının ise düşük olduğu görülmüştür. Öğrencilerin mesleği değerli bulduğu ve kadınlara uygun gördüğü tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, erkek öğrencilerin mesleği sahiplenebilmesi için ülke genelinde farkındalık yaratacak politikalar geliştirilmesi, pandemi dönemi ile değişen öğretmen rollerinin mesleğe yönelik tutumlarını nasıl etkilediğinin araştırılması önerilebilir. Eğitim Fakülteleri için öğretmenlik mesleğine ilişkin olumlu tutumlar geliştirici etkinlikler ve programlar hazırlanmalı ve öğretmen adaylarının mesleğe yönelik tutumları sürekli ölçülerek geliştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Professional Attitudes of Pre-School Teaching Department Students
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to show whether the attitudes of students studying in the Pre-School Teaching Department to the profession differ by certain factors. Research is a karma pattern study in which quantitative and qualitative methods are used. Quantitative data in the study were collected with the "Teaching Attitude Scale for Pre-School Teachers" which was prepared by Bilgin (1995) and the qualitative data was collected with an open-end survey form. The study universe of the study was formed by 135 students from the 3rd and 4th classes, which were determined by the sample method, while the students who are seeing a bachelor's degree in the Pre-School Teaching Department of a private university in the KKTC. The study concluded that students’ attitudes towards the profession were high in autocratic and empty dimensions and low in democratic dimensions. As the student’s level of success increases, the autocratic and dismissed attitudes are seen to rise. It is noted that the democratic attitudes of students with a low level of success are higher than others.  The autocratic and disclosed attitude average of girls has been high compared to the male students, and the democratic attitude average has been low. Students have found that the profession is valuable and suitable for women. According to the results of the study, the development of policies that will raise awareness throughout the country for male students to possess the profession, the study of how the role of teachers changing with the pandemic period can affect their attitudes towards the profession. Positive attitudes to the teaching profession for the Faculty of Education should be prepared by developing activities and programs and the attitudes of the teaching candidates to the profession should be developed by continuous measurement.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.144
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences