Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
HÂFIZ ŞÎRÂZÎ DİVÂNINDA BOY MEFHUMU
2021
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klâsik Türk Şiirinde sevgili ve güzellik gibi kavramlar en çok işlenen konular arasında yer almakta olup şairler duygularını dile getirebilmek için bir takım benzetmelere ihtiyaç duymuşlardır. Sevgili, daima güzelliği ile ön plana çıkmıştır. Sevgilinin güzelliğiyle ilgili hususlar anlatılırken de şairin üzerinde en yoğunlaştığı nokta, sevgilinin boyudur. Klâsik Türk Şiirinde sevgilinin en önemli güzellik unsurlarından birisi boydur. Güzelin boyunu ifade etmek üzere yaygın biçimde kullanılan kelimeler boy, kadd, kâmet ve endamdır. Kadd kelimesi Arapça kökenlidir ve boy bos, uzun boylu anlamlarına gelir. Farsça eş anlamlısı ise Kamet kelimesidir. Sevgilinin boyu için kullanılan benzetmeliklerin ön planda olanları servi, şimşâd, sanavber, Tûbâ ve Sidre olarak klasik şiirinde yer almaktadır. Sevgilinin boyunun bir benzeri yoktur. Bu yüzden onu teşbih etmek imkânsızdır. Bu makalede Klâsik Türk Şiirinde sevgilinin boyu Hâfız Şirazi’nin Divân’ındaki beyitlerden hareketle açıklanmaya çalışılacaktır

Anahtar Kelimeler:

A long time in the shadow.
2021
Yazar:  
Özet:

In the classical Turkish poetry, concepts such as love and beauty are among the most processed subjects and poets need a set of comparisons to express their feelings. My dear friend, she has always been on the forefront with her beauty. The point that the poet focuses on the beauty of his girlfriend is the size of his girlfriend. In the classical Turkish poetry, one of the most important elements of the beauty of your lover is Loy. The words commonly used to express the length of beauty are size, kadd, câmet and endam. The word Kadd is of Arabic origin and the boy boss comes in its long-length meanings. The same meaning in Persian is the word Kamet. The primary of the similarities used for the lifetime of his lover is placed in the classical poems as servi, shimshad, sanavber, Tûbâ and Sidre. The size of your girlfriend is not similar. That is why it is impossible to encourage it. In this article, the Classical Turkish Poetry will try to explain the length of his lover in the Divân of Hâfız Şirazi.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 7.162
2023 Impact/Etki : 0.344
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi