Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 4
Dijital Konuşma Eğilimi Ölçeğinin Geliştirilmesi: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması (DİKE)
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı “dijital konuşma eğilimi” ölçeği geliştirmektir. Yapılan alan yazın taramasında dijital konuşmaya yönelik eğilim ölçeğine rastlanmamıştır. Ölçek geliştirme sürecinde öncelikle örneklem belirlenmiş ve veriler toplanmıştır. Veriler 2019 yılı içerisinde toplanmış olup 424 (212 AFA, 212 DFA) öğretmen adayı araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Daha sonra ranjı artıran uç değerlerden arınmak amacı ile Mahalanobis uç değerler analizi yapılmıştır. Örneklemin ölçek geliştirme süreci için yeterliliğine KMO analizi ile bakılmış olup KMO değeri 0.72 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca Bartlett’s küresellik testi sonuçları da 0.05’ten küçük ve anlamlı düzeydedir. Geçerlik analizlerinde öncelikle Açımlayıcı faktör analizi (AFA) yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonrası ölçeğin üç boyuttan oluştuğu tespit edilmiştir. İlk boyut ölçeğin %22,35’ini; ikinci boyut ölçeğin %18.86’sını ve üçüncü boyut ölçeğin %7.90’ını açıklamaktadır. Üç faktörün toplam açıkladığı varyans değeri ise %49,12’dir.  Ölçeğe ilişkin Cronbach's Alpha değeri 0.86 olarak tespit edilmiştir. Spearman-Brown korelasyon değeri 0,85, Guttman Split-Half değeri ise 0,84’tür. Ölçeğe ilişkin Tukey Nonadditivity değeri p=0,118’dir. Hotelling T değerine bakıldığında anlamlı düzeyde olduğu görülmektedir (p<0,001). Dijital konuşma eğilimi ölçeği İCC kriterlerine göre analiz edildiğinde ölçek yarılarının varyansları ve toplam varyansları birbirleri ile benzerlik göstermektedir. Test hem tek tek sorular bakımından tekli ölçümler (p)<0,01 hem de ortalama ölçüleri (p)<0.01 bakımından güvenilir bir yapı geçerliliğine sahiptir. AFA ve güvenirlik analizleri sonrası doğrulayıcı faktör analizi yapılmış (DFA) olup 22 maddeden oluşan taslak ölçek doğrulayıcı faktör analizi sonrası 16 maddeye indirilmiştir. Ölçeğe ilişkin IFI değeri 0.90, CFI değeri 0.95, GFI        değeri     0.90, AGFI değeri 0.86, RMSEA değeri 0.066 ve X2/sd değeri ise 0.191 olarak tespit edilmiştir. Ölçek son hali ile 3 boyut ve 16 maddeden oluşmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Dijital Konuşma Eğilimi Ölçeğinin Geliştirilmesi: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması (DİKE)
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this research is to develop the scale of "digital speech tendency". The area made in the summer scan did not find the trend scale towards digital speech. During the scale development process, the sample was first identified and the data was collected. The data was collected during the year 2019 and 424 (212 AFA, 212 DFA) teachers candidates are a sample of the research. Afterwards, the final values of Mahalanobis were analyzed in order to get rid of the end values that increased the range. Examples were considered by KMO analysis to be adequate for the scale development process and the KMO value was determined at 0.72. Also, Bartlett's globality test results are less than 0.05 and significant. The validity analysis is primarily the Opening Factor Analysis (AFA). After the opening factor analysis, the scale was found to be made up of three dimensions. The first dimension represents 22.35% of the scale; the second dimension represents 18.86% of the scale and 7.90% of the third dimension. The total variance value of the three factors is 49.12%.  The Cronbach’s Alpha value for the measurement is 0.86. The Spearman-Brown correlation value is 0.85, while the Guttman Split-Half value is 0.84. The Tukey Nonadditivity value for the measurement is p=0,118. Hotelling T is a significant level (p<0,001) when it comes to value. When the digital speech trend scale is analyzed according to the ICC criteria, the variations of the scale half and the total variations are similar to each other. The test has a reliable structure validity in terms of both single measurements (p)<0,01 and average measurements (p)<0.01 in terms of individual questions. After AFA and reliability analyses the verifying factor analysis (DFA) was made and the draft scale verifying factor analysis consisting of 22 items was reduced to 16 items after the verifying factor analysis. The IFI for the measurement is 0.90, the CFI is 0.95, the GFI is 0.90, the AGFI is 0.86, the RMSEA is 0.066 and the X2/sd is 0.191. The scale consists of 3 dimensions and 16 matters.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.140
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences