Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Çiftler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri ve Çözümleri: Pandemi Dönemi Örneği
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, aile yaşam döngüsünün farklı gelişimsel evrelerinde bulunan çiftlerin çatışma yaşama nedenleri ve çatışma çözme stillerine ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik desen kullanılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği kullanılmıştır. Maksimum çeşitliğinin sağlanabilmesi için her gelişimsel dönemden en az üç çift ile görüşme planlanmış olup toplam 40 kişi ile görüşülmüştür. Veri toplama aracı olarak, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Çiftlerin, ilişkilerini nasıl tanımladıkları, yaşadıkları çatışmaları ve çözüm yollarını saptamak amacıyla sorulan sorulara verdikleri cevaplardan birbiriyle ilişkili üç tema;  ilişki algısı, çatışma nedenleri, çatışma çözme stilleri olarak belirlenmiştir. İlişki algısı temasıyla ilişkili uyumlu ve sorunlu ilişki alt teması, çatışma nedenleri teması ile ilişkili, iletişim, farklılıklar, sınırlar, roller, ekonomi, kişilik özellikleri/ruh sağlığı ve pandemi alt temaları belirlenmiştir. Çatışma çözme stilleri teması ile ilişkili problem çözme, saldırgan ve kaçınma alt temaları ortaya çıkmıştır. Çiftlerin ilişkide çatışma nedenleri ve çatışma çözme stillerine yönelik görüşleri doğrultusunda bulgular tartışılmıştır. Sonuç olarak, çiftler ilişkilerinde farklı nedenlerden dolayı çatışmalar yaşadığını ifade etmişlerdir. Bazı çiftler, yaşadıkları çatışmaları, yapıcı çatışma çözme stilii olan problem çözmeyi kullanarak çözmesi nedeniyle ilişkilerinde uyumun arttığını belirtmişlerdir. Bazı çiftler ise daha saldırgan çatışma çözme stilini kullanıldıkları için, ilişkide kızgınlık, stres ve anlaşılmamışlığın yaşandığını söylemişlerdir. Bunlara ek olarak çatışmalarını görmezden gelen, erteleyen çiftler ise çatışmayı çözmek yerine kaçınmayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

Anahtar Kelimeler:

Causes and Solutions of Conflicts Between Couples: An Example of Pandemic Period
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, it was tried to identify the views of couples in different developmental stages of the family life cycle on the causes of conflict life and conflict resolution styles. In the study, the quality research method and phenomenological patterns were used. Maximum diversity of sampling methods have been used in the determination of the study group. In order to ensure maximum diversity, a meeting with at least three couples from each developmental period has been planned and a total of 40 people have been discussed. As a data collection tool, a semi-configured conversation form and a personal information form were used. The analysis of the data was used. The three related themes of the questions that the couples give to the question to determine how they define their relationships, how they experience conflicts and how to solve them are defined as the perception of the relationship, the causes of the conflict, and the ways of resolving the conflict. Relationship perception subject related to the compatible and problematic relationship sub-theme, conflict causes related to the subject, communication, differences, boundaries, roles, economics, personality characteristics/spiritual health and pandemic sub-themes have been determined. Conflict-solving styles have emerged with the theme related problem-solving, aggressive and avoidance sub-themes. The findings were discussed in relation to the causes of conflict and their opinions on conflict-solving styles. As a result, the couples expressed that they experienced conflicts in their relationships for different reasons. Some couples have pointed out that the harmony in their relationships increased because they solve the conflicts they experienced, using the problem-solving style of constructive conflict-solving. Some couples have said that because they use the more aggressive conflict resolution style, the relationship experiences anger, stress and misunderstanding. In addition, the couples who ignore their conflict, who delay, said they prefer to avoid the conflict instead of solving it.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.180
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences