Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
Orhan Pamuk’un Yeni Hayat Romanına Psikanalitik Bir Yaklaşım
2019
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Yabancılaştırma etkisinin önemli rol oynadığı Orhan Pamuk’un Yeni Hayat romanında, anlatıcı karakter Osman’ın, kurmacaya dönüştürülmek suretiyle anlam atfedilebilen hayatı söz konusu olmaktadır. Roman boyunca tekrar eden yolculuk döngüsü anlatıcı karakterin bilinç dışında cereyan eden kısır yolculuklardan meydana gelmektedir. Söz konusu döngü köksüzlüğün, özgürleşme arzusunun, özne olma isteğinin emarelerini taşımaktadır. Bu yolculuklar sırasında, bir kurtuluş yolu olarak sürekli beliren melek tasviri, masumiyetle ve çocuklukla ilişkilendirilen bir öteki tahayyülü üzerinden varoluşsal anlamını bulma ve tam olma arzularının emarelerini taşımaktadır. Bu melek imgesi, yitik cennete ve anneye dönüş arzusu ile suçtan ve günahtan arınma isteklerine işaret etmektedir. Nihayetinde bu kısır döngü anlatıcı karakterin kendini gerçekleştirme, kendini tanıma, kendini görme ve bulma yolculuğudur. Bu yolculuklar sonrasında, Osman benlik kurulumunu tamamlayıp bir ‘özne’ haline gelmektedir. Bu çalışmada, Sigmund Freud’un ve Jacques Lacan’ın anksiyete, id-ego-süperego, yaratıcı yazarlar ve gündüz düşleri, psikonevrozlar kuramı ve ayna evresi üzerine psikanalitik bakış açılarının yardımıyla, yabancılaştırma estetiğinin önemli rol oynadığı Orhan Pamuk’un Yeni Hayat romanı üzerine psikanalitik bir yaklaşım sorgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Orhan Pamuk’un Yeni Hayat Romanına Psikanalitik Bir Yaklaşım
2019
Yazar:  
Özet:

In Orhan Pamuk's New Life novel, where the outsourcing effect plays an important role, the narrative character Osman's life can be attributed to meaning by converting to the creation. The journey cycle that repeats throughout the novel is made up of the narrating character's unconscious cracks. This circle carries the commandments of the impotence, the desire to liberate, the desire to be essence. During these trips, the angel's image, which continually appears as a way of salvation, carries the commandments of the desires to find its existencial meaning and be fulfilled through another imagination associated with innocence and childhood. This image of the angel indicates the desire to return to the lost paradise and mother with the desire to get rid of sin and sin. In the end, this cycle is the journey of the narrative character to realize himself, to recognize himself, to see himself, and to find himself. After these trips, Osman is completing the establishment of self and becoming a 'self'. In this study, Sigmund Freud and Jacques Lacan’s anxiety, id-ego-superego, creative writers and day-to-day dreams, psychoneurrosis theory and mirror stage, with the help of psychanalytic perspectives, a psychanalytic approach to Orhan Pamuk’s New Life novel, where the esthetics of outsourcing play an important role, was questioned.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 984
Atıf : 2.414
2023 Impact/Etki : 0.17
Folklor/Edebiyat