Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 73
 İndirme 9
Orhan Pamuk’un “yeni Hayat” Adlı Romanının Lacanyen Psikanalitik Kavramlarla İncelenmesi
2021
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Doğuşundan beri psikanaliz, edebiyat ile karşılıklı bir ilişki içerisinde olmuştur. Psikanaliz ve edebiyat arasındaki bu karşılıklı ilişki yoluyla birçok edebi eser, psikanalitik yaklaşımın temellenmesinde etkin rol oynarken psikanalitik kuram da birçok edebi eserin yorumlanmasını şekillendirmiştir. Bu makalede de Orhan Pamuk’un 1994 yılında postmodern anlayışla kaleme aldığı Yeni Hayat romanı, Fransız psikanalist Jacques Lacan’ın psikanalitik kavramları ile incelenecektir. Yeni Hayat romanının postmodern anlayış ile yazılması romanda yer alan birçok ifadenin içinde çok anlamlılığı barındırmasına fırsat tanımaktadır. Sahip olduğu bu çok anlamlılık yoluyla roman, her okuyuşta farklı anlam kurguları ile yapılanmaktadır. Lacan ise psikanalitik kuramını oluştururken dilbilime önem vermiştir ve bilinçdışı kavramını gösteren ve gösterilen ilişkisi ile açıklamıştır. Bilinçdışı ve dil çalışmalarında metafor kavramına dikkat çeken Lacan, edebi eserler üzerine yaptığı çalışmaları da bu kavram üzerinden ele almıştır. Bu bağlamda, postmodern anlayışın getirdiği çok anlamlılık da göz önünde bulundurulduğunda, Yeni Hayat romanının Lacanyen psikanalitik yaklaşımla incelenmesinin bu romanı okumaya ayrı bir zenginlik katacağı düşünülmektedir. Yeni Hayat romanı, Osman adlı karakterin bir kitapla karşılaşmasını ve o kitapta bahsi geçen yeni hayatı bulma amacıyla yolculuklara çıkmasını konu edinmektedir. Roman ana karakterin âşık olduğu Canan, rekabet ettiği Mehmet ve oğlu olmak istediği Dr. Narin ile olan ilişkileri etrafında şekillenmektedir. Romanın kurgusunda önemli yeri olan “kitap,” “Canan”, “yolculuk”, “Mehmet,” ve “Dr. Narin” ifadelerinin roman içerisinde birden fazla anlama işaret ettiği düşünülmüş ve bu bağlamda bu ifadeler birer metafor olarak değerlendirilmiştir. Söz konusu ifadeler Lacanyen psikanalitik kurama göre psişik yapıyı oluşturan gerçek, imgesel ve simgesel düzlemle ilişkili olarak ele alınmıştır. Bu amaçla Yeni Hayat romanından seçilen beş ifade Lacanyen psikanalitik kuramın temel kavramlarından olan nesne a, das Ding, jouissance, ideal-ego ve babalık işlevi kavramları ile incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Review Of Orhan Pamuk's Novel "new Life" With Lacanyen Psychoanalytic Concepts
2021
Yazar:  
Özet:

Psychoanalysis has since been in a mutual relationship with literature. Through this mutual relationship between psychoanalysis and literature, many literary works have played an effective role in the founding of psychoanalysis approach, while psychoanalysis theory has shaped the interpretation of many literary works. In this article, Orhan Pamuk's New Life novel, published in 1994 with postmodern understanding, will be studied with the psychoanalytic concepts of French psychoanalist Jacques Lacan. The writing of the new Life novel with postmodern understanding gives the opportunity to host a lot of meaning in the many expressions in the novel. Through this much meaning that it has, the novel is made with different significance fiction in each reading. Lacan, while creating his psychoanalytic theory, emphasized linguistics and explained the concept of unconsciousness with the relationship that was shown. Lacan, who attracted attention to the concept of metaphor in his unconscious and linguistic studies, has also addressed his work on literary works through this concept. In this context, taking into account the great meaning that postmodern understanding brings, it is believed that the study of the New Life novel with the Lacanyen psychoanalytic approach will add a separate wealth to reading this novel. The New Life novel is about the character named Osman’s meeting with a book and his journey to find the new life mentioned in that book. The main character of the novel is in love with Canan, with Mehmet and his son who wants to be Dr. Relationships with Narin are formed around. The words “book,” “Canan”, “route”, “Mehmet,” and “Dr. Narin”, which are an important place in the novel’s philosophy, are thought to indicate more than one meaning in the novel, and in this context these expressions are considered a metafor. These expressions are treated in relation to the real, imaging and symbolic level that forms the psychic structure according to Lacanyen psychoanalytic theory. For this purpose, the five expressions selected from the New Life novel are studied by the objects a, das Ding, jouissance, ideal-ego and paternity functional concepts, which are the basic concepts of the psychoanalytic theory of Lacanyen.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 722
Atıf : 2.433
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini