Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 49
 İndirme 34
Şanlıurfa Tek Tek Dağları’nda Farklı Yöneylerdeki Meraların Bitki Kompozisyonları ile Ot Verimi ve Kalitelerinin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Şanlıurfa Tek Tek dağları meralarında farklı yöneylerdeki bitki türü ve kompozisyonları ot verimi ve kalitelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Nokta (Nokta Çerçeve) Yöntemi kullanılarak mera parsellerinde yapılan araştırmada; merada bitki ile kaplı alan %34.07 olarak belirlenirken, geri kalan alan %65.93 taşlık ve boş alandan oluşmaktadır. Araştırmada sonuçlarına göre meranın bitki boyu ortalaması 73.96 cm olduğu tespit edilmiştir. En yüksek bitki boyu  (83.10 cm) batı merasında elde edilmiştir. Meranın kuru ot verim ortalaması 184.32 kg da-1 bulunmuş, en yüksek kuru ot verimi 232.25 kg da-1 ile batı merasında elde edilmiştir. Botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı % 69.80, baklagillerin oranı %10.61 ve diğer familya bitkileri oranı da % 19.56 olarak bulunmuştur. Kuru ot ham protein oranları % 6.01 ile % 8.60, ham protein verimleri %12.01-13.60 arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.  Otlatma kapasitesi 40.96 BBHB olarak hesaplanmıştır. Araştırmada 51 bitki türü tespit edilmiştir. Yöney ortalamalarına göre botanik kompozisyon oranları en fazla yer tutan baskın bitki türleri sırasıyla Avena fatua  % 18.83, Trifolıum setellatum % 10.47, Poa bulbosa %  8.47, Bromus inermis  % 7.78 ve Trifolium scabrum % 4.42 oranlarıyla yer almaktadır. Mera kalite derecesi 2.45 değeri ile batı merasından elde edilmiş ve mera durumu zayıf olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 552
Atıf : 2.006
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini