Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 85
 İndirme 30
Doğu Akdeniz Bölgesi Örtüaltı Domates Yetiştiriciliğinde Solarizasyon Uygulamasının Yabancı Otlara ve Verime Etkisi
2012
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Sera domatesi üretiminde yabancı otlar nedeniyle önemli derecede verim kayıpları olabilmektedir. Bu çalışma, solarizasyon uygulamasının yabancı otlara ve domates verimine etkisini belirlemek amacıyla Türkiye'nin Adana İli'ndeki 2 farklı domates serasında 2007-2008 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmanın yürütüldüğü her iki serada  da 2007 yılının Ağustos - Eylül aylarında toprağın yarısı 0.025 mm kalınlığında şeffaf polietilen örtü ile kapatılarak 8 hafta süreyle solarizasyon yapılmıştır, 2008 yılında ise solarizasyon yapılan parsellerdeki yabancı ot sayısı ve domates verimi solarizasyon yapılmayan parseller ile kıyaslanarak bu uygulamanın genel yabancı otlara, deneme alanındaki bazı önemli yabancı ot türlerine ve domates verimine etkileri belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; iki farklı serada solarizasyon uygulamasının 5 cm derinliğindeki toprak sıcaklığını 10oC 'nin üzerinde (13-14oC) artırdığı ve bu uygulama ile 50oC 'nin üzerinde (51-53oC) sıcaklığa ulaşıldığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda solarizasyonun genel yabancı otlara etkisi %42 olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmanın yürütüldüğü seralarda görülen en önemli yabancı ot türleri; Topalak (Cyperus rotundus L.), Yapışkan otu (Setaria verticillata (L.) P. Beauv.), Melez horoz ibiği (Amaranthus hybridus L.) ve Mavi çiçekli canavar otu (Phelipanche ramosa L.) olmuştur. Solarizasyonun yabancı ot türlerine etkisi ile ilgili olarak; bu uygulama S. verticillata, A. hybridus ve P. ramosa türlerine karşı sırasıyla %92, 90 ve 97 oranında etkili bulunurken, C. rotundus türüne karşı etkisiz bulunmuştur ve bu uygulamanın domates verimini %24-27 oranında artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak uygulanan 8 haftalık solarizasyonun tek yıllık pekçok yabancı ot türünü ve parazit yabancı otlardan canavar otunu kontrol etmede başarılı olduğu kanaatine varılmıştır. Bu sonuçlara göre bu yabancı ot türlerinin sorun olduğu üretim alanlarında, organik tarıma uygun bu yöntem tavsiye edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of The Application Of Solarization In The Undercovered Tomato Farming In The Eastern Mediterranean Region On Foreign Herbs and Productivity
2012
Yazar:  
Özet:

The production of green tomatoes can result in significant loss of productivity due to foreign herbs. This study was conducted between 2007-2008 in two different tomato greenhouses in Adana, Turkey, with the aim of determining the effects of solarization application on foreign herbs and tomato production. Both greenhouses in which the study was carried out were solarized for 8 weeks in August-September 2007 half of the soil was closed with a transparent polyethylene cover with a thickness of 0.025 mm, and in 2008 the number of foreign herbs in the parcels made by solarization and the production of tomatoes compared to the parcels not solarized, the effects of this application were determined on the general foreign herbs, some important foreign herbs in the experimental field and the production of tomatoes. The results of the assessments were found that the application of solarization in two different greenhouses increased the soil temperature at 5 cm depths above 10oC (13-14oC) and that the application reached a temperature above 50oC (51-53oC). The study found that the effect of solarization on all foreign herbs was 42%. The most important foreign grass species found in the greenhouses in which the study was carried out are Topalak (Cyperus rotundus L.), Clamped grass (Setaria verticillata (L.) P. by Beauv.It was the Melez beef (Amaranthus hybridus L.) and the Blue Flower Monster Tree (Phelipanche ramosa L.) In relation to the effects of solarization on foreign herbs, this application is 92, 90 and 97 percent effective against S. verticillata, A. hybridus and P. ramosa, respectively. It was found ineffective against the rotundus species and it was found that this application increased the production of tomatoes by 24-27%. As a result, the eight-week solarization was found to be successful in controlling many foreign herbs and parasites from foreign herbs. According to these findings, in the production areas where these foreign herbs are a problem, this method is recommended for organic farming.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.118
Atıf : 900
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini