Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Ordu İli Findik Bahcelerinde Potansiyel Olarak Kullanilabilecek Ortucu Bitkilerin Allelopatik Etkisi
2023
Dergi:  
Türkiye Herboloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Ordu ilinde fındık bahçelerinde sorun olan yabancı otlarla mücadele de kullanılabilecek örtücü bitkilerin (Hordeum vulgare L. (Arpa), Lolium perenne L. (İngiliz çimi), Vicia sativa L. (Adi fiğ), Trifolium pratense L. (Çayır üçgülü), Brassica oleracea var. acephala (Karalahana)), önemli yabancı otların (Conyza canadensis L. (Şifa otu), Setaria glauca L. (Kirpi darı), Amaranthus retroflexus L. (Kırmızı köklü tilkikuyruğu), Solanum nigrum L. (Köpek üzümü)) çimlenmesi üzerine olan allelopatik etkisi araştırılmıştır. Örtücü bitkilerden saf su ile seyretilerek elde edilen özsuları %10, %25 ve %50 oranlarında belirlenen yabancı ot tohumlarına uygulanmıştır. Deneme iki tekrar olarak yapılmıştır. Sonuç olarak A. retroflexus (Kırmızı köklü tilkikuyruğu) tohumları bu allelopatik etkiden %13.41 oranında en az etkilenen tohum olmuştur. Diğer üç tohum ise S. nigrum (Köpek üzümü), C. canadensis (Şifa otu), S. glauca (Kirpi darı) sırasıyla %36.20, %41.11, %42.02 oranlarında etkilenmişlerdir. Ekstraktlarda ise %10, %25 ve %50 dozlarında uygulanan ekstraktlardan en yüksek allelopatik etki %50 dozda saptanmıştır. Ayrıca, tohumların çimlenmeleri üzerine olan en yüksek allelopatik etki %44.40 oranla H. vulgare ekstraktı, en düşük etkiyi %8.33 ile B. oleracea ekstraktında belirlenmiştir. Sonuç olarak, örtücü bitkilerden elde edilen ekstraktların yabancı ot tohumları üzerine allelopatik etkisinin olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Allelopatic Effect Of Cover Plants That Can Potentially Be Used In Hazelnut Orchards In Ordu Province
2023
Yazar:  
Özet:

This study, cover crops (Hordeum vulgare L. (Barley), Lolium perenne L. (English grass), Vicia sativa L. (Common vetch), Trifolium pratense L. (Meadow clover), Brassica oleracea var. acephala (Black cabbage)) that can be used to combat weeds (Conyza canadensis L. (Healing herb), Setaria glauca L. (Hedgehog millet), Amaranthus retroflexus L. (Red rooted foxtail), Solanum nigrum L. (Dogcurrant)) that are a problem in hazelnut orchards in Ordu province, its allelopathic effect on germination was investigated. The sap obtained from the cover crops by diluting it with pure water was applied to the weed seeds with 10%, 25% and 50% sap. The experiment was conducted in two repetitions. In conclusion; A. retroflexus (Red-rooted foxtail) seeds were the least affected by this allelopathic effect, with a rate of 13.41%. The other three seeds are; S. nigrum (Dog grape), C. canadensis (Healing herb) and S. glauca (Hedgehog millet) were affected at rates of 36.20%, 41.11%, 42.02% respectively. In extracts; among the extracts applied at 10%, 25% and 50% doses, the highest allelopathic effect was seen in the extracts at 50% dose. In addition, H. vulgare extract showed the highest allelopathic effect on seed germination with a rate of 44.40%, while B. oleracea extract showed the lowest effect with a value of 8.33%. As a result, it was determined that the extracts obtained from cover crops had a allelopathic effect on weed seeds.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Türkiye Herboloji Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 177
Atıf : 418
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini