Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 56
 İndirme 7
Psikolojik Danışman Adaylarının, Yüz İfadelerindeki Duyguları Tanıma Becerileri
2021
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Duygular, insan yaşamında önemli bir role sahiptir ve duyguların insan bedeninde ilk ortaya çıktığı yüz bölgesine odaklanmak duyguları anlamaya aracılık etmektedir. Bu araştırmanın amacı psikolojik danışman adaylarının, yüz ifadelerindeki duyguları tanıma becerilerinin; cinsiyet, sınıf, yaşamının büyük bölümünü geçirdiği yerleşim yeri, beş faktör kişilik özellikleri ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri değişkenlerine göre incelenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını 235 Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu, JACFEE fotoğraf seti, Beş Büyük Kişilik Faktör Envanteri ve Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği’nden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde; açıklayıcı istatistikler, bağımsız örneklemler için t testi, çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, katılımcıların yüz ifadelerindeki duyguları tanımada cinsiyete göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde bir fark olmadığını ancak sınıf düzeyi, yaşamlarının büyük bir bölümünü geçirdiği yerleşim yeri ve anne eğitim durumu açısından anlamlı düzeyde bir farkın olduğunu göstermiştir. Ayrıca beş faktör kişilik özellikleri alt boyutlarından duygusal dengesizlik ile tiksinme ifadesi arasında bir ilişki olduğu ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri alt boyutlarından kendini suçlama, pozitif tekrar odaklanma ve pozitif tekrar gözden geçirme ile nötr ifade; diğerlerini suçlama ile aşağılama ifadesi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, yüz ifadelerindeki duyguları tanımaya ilişkin benzer araştırmalar bağlamında tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Skills Of Candidates For Psychological Consultants To Recognize Emotions In Their Hundred Expression Faces
2021
Yazar:  
Özet:

Emotions play an important role in human life and focusing on the face area in which emotions first appear in the human body facilitates understanding emotions. The aim of this study is to study the psychological consultant candidates’ abilities to recognize the emotions in their face expressions; gender, class, place of residence in which they spend a large part of their life, five-factor personality characteristics and cognitive emotional regulation strategies. The research participants consist of 235 Psychological Consultancy and Leadership Bachelor students. In the collection of data; Personal Information Form, JACFEE photo set, Five Big Personality Factor Inventory and the Cognitive Emotional Regulation Scale were used. In the analysis of the data; explicative statistics, t test for independent samples, multi-variant variance analysis (MANOVA) and multi-regression analysis were applied. The research results showed that there was no statistically significant difference in the recognition of the emotions in the face expressions of the participants from gender to gender, but there was a significant difference in the class level, the place of residence in which they spent a large part of their lives and the mother’s educational status. Five factors also showed that personality characteristics have a relationship between the subdimensions of emotional imbalance and the expression of tickness, and that cognitive emotional regulation strategies have a relationship between the subdimensions of self-accusing, positive re-focus and positive re-review, and the neutral expression; the other are a relationship between the expression of accusing and humiliating. These findings have been discussed in the context of similar research on the recognition of emotions in facial expressions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 477
Atıf : 2.143
2023 Impact/Etki : 0.128
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi