Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 106
 İndirme 11
Tezhi̇p Sanatinda Naturali̇st Moti̇fler Kapsaminda Yaprak Moti̇fi̇ni̇n İncelenmesi̇
2021
Dergi:  
Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi
Yazar:  
Özet:

El yazması kitaplarda yapılan süslemeler için Abbasi ve Emevi dönemlerinden bu yana kullanılan Tezhip sanatı, sözlük anlamı bakımından ‘altınlamak’ manasına gelmektedir. İslami kültür ile hayatımıza giren tezyinat, usta sanatkârlar tarafından kitapların çeşitli motif ve desenlerle bezenmesine olanak sağlamıştır. Tezhip sanatı yüzyıllardır süren köklü bir geçmişe dayanmakla birlikte en başarılı örneklerini XVI. yüzyıl içerisinde verir. Ana teması desen ve motifler olan Tezhip sanatı, yüzyıllar içerisinde çeşitli dönüşümlerden geçmiş ve farklı üslupların etkisi altında kalmıştır. Osmanlı döneminde önem kazanan ve XVI. yüzyılda en mükemmel şekline kavuşan yaprak motifi, tezhip sanatı içerisindeki temel motiflerden sayılır. Tezhip sanatının ilk uygulama aşamalarında yaprak motifi üsluplaştırılarak, yazma eserlerdeki yerini almıştır. Ancak XVI. yüzyılda Müzehhip Kara Memi’nin ortaya koyduğu tezyinattaki natüralist süsleme üslubu, yaprak motifinin tezhip sanatı içerisindeki yerini büyük oranda etkilemiş ve önemli bir değişim sürecini tetiklemiştir. Bu dönemde çizilen her çiçek ve yaprak motifi, tabiattaki hali ile uyumlu olacak şekilde ele alınmıştır. Dolayısıyla bu dönem itibariyle yazma eserlere bezenen yaprak motifleri, gerçek görünüşleri ile benzerlik içerisindedir. XVI. yüzyılda Türk bezeme sanatları, klasik üslupta zirve noktaya ulaşmışken, Batı etkisi ile klasik dönemin kompozisyonları daha az kullanılmaya başlanmış barok ve rokoko tarzları Türk tezyinatı içinde etkisini göstermeye başlamıştır. Klasik üslupta eser veren sanatkârlar, bu etkinin önüne geçememiş ve natüralist görüşte yapılan bezemeleri kısa sürede benimsemişlerdir. Bu yeni üslup, sözlükte ‘çiçek’ anlamına gelen ‘şükûfe’ adı ile tezhip sanatındaki yerini almıştır. Yeni gelişen bu akım kapsamında tezhip sanatında işlenen çiçekler ve yaprak motifleri natüralist bir görüş ile yazma eserlere bezenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Tezhi̇p Sanatinda Naturali̇st Moti̇fler Kapsaminda Yaprak Moti̇fi̇ni̇n İncelenmesi̇
2021
Yazar:  
Özet:

The Tezhip art used for decorations made in handwriting books since the Abbasi and Emevi periods, comes to the meaning of "hunting" in terms of the dictionary meaning. The thesis that enters our lives with Islamic culture has enabled the master artists to master the books with various motives and patterns. Thesis art is based on a rooted history that has lasted for centuries while its most successful examples are XVI. It gives in the century. The Tezhip art, which is the main theme of patterns and motives, has passed various transformations over the centuries and has remained under the influence of different patterns. It was in the Ottoman period and in the XVI. The leaf motivation, which has reached the most perfect shape in the century, is one of the main motivations in the art of the thesis. In the early stages of the application of the art of the tezhip, the leaf motivation was shaped, and it took its place in the writing works. of XVI. In the century, the naturalist decoration style in the thesis presented by the Museum Black Memi has greatly influenced the place of the leaf motif in the thesis art and has triggered a significant process of change. Every flowers and leaves drawn during this period are treated in a way that will be compatible with the state in nature. Thus, from this time to the time, the leaf motifs of the works of writing are similar to their real appearance. The XVI. In the century, the Turkish painting art has reached its peak in the classical style, with the Western influence, the compositions of the classical era began to be less used; the Baroque and Rokoko styles have begun to show their influence in the Turkish thesis. The artists who perform in the classical style have not been able to overcome this effect and have soon adopted the creatures made in the naturalist view. This new style has taken its place in the art of the thesis with the name 'shukûfe' meaning 'flower' in the dictionary. In the framework of this newly developed stream, the flowers and leaf motifs processed in the thesis art have been embedded in writing works with a naturalist view.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 166
Atıf : 191
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini