Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Okunabilirlik Düzeyinin İncelenmesi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, ortaokul ve imam hatip ortaokulu sosyal bilgiler 5. sınıf ders kitabında yer alan metinlerin okunabilirlik seviyelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Öğretim programlarında amaçlanan hedeflere ulaşmak için başta gelen araçlardan biri olan ders kitaplarının okunabilirlik düzeyi bakımından öğrenci düzeyine uygun olması gerekmektedir. Metinlerin çok zor veya çok kolay olması öğrencilerin anlamasını, okuma isteğini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu sebeple metinlerin seçiminde özen gösterilmesi gerekmektedir.  Ayrıca seçilecek metinlerin ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde analizi yapılarak ders kitaplarına dâhil edilmesi gerekir. Bunlara ek olarak metinler öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmeli ve okuma alışkanlığı kazandırmalıdır. Her alan ve düzeyde yapılacak okunabilirlik çalışmaları ile metinlerin seçimine katkı sağlanabileceği düşünülmektedir. Çalışmada, araştırma modeli olarak doküman incelemesini temel alan betimsel niteliklere dayalı tarama modeli kullanılmıştır. Metinlerin incelenmesinde Ateşman’ın 1997 yılında Türkçe’ye uyarladığı okunabilirlik formülü kullanılmıştır. Çalışmada araştırmacılar ilk olarak metinlerin hece, sözcük ve tümce sayıları tespit etmişlerdir. İkinci aşamada araştırmacılar elde ettiği değerleri karşılaştırmış, tutarsızlık olup olmadığı tespit edilmiş ve gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Sonrasında Ateşman’ın formülünün kullanıldığı bir program aracılığıyla analiz yapılmıştır. Programın sonuçları ve araştırmacıların elde ettiği sonuçlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda tutarlılık tespit edilmemiş ve her metin tek tek analiz edilerek metinlerin okunabilirlik düzeyleri belirlenmiştir. Metinlerin analizi neticesinde incelenen otuz iki metnin otuzunun orta güçlük, iki metnin ise zor metin düzeyinde olduğu, ayrıca çok kolay ve kolay metin düzeyinde metin bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

and 5. Class Social Information Review of the Level of Readability of the Curriculum
2022
Yazar:  
Özet:

This research was done in order to determine the levels of readability of the texts included in the 5th class class class class class social information. To the objectives intended in the teaching programmes, one of the main tools in the teaching books must be in accordance with the student level in terms of readability. The fact that the texts are too difficult or too easy can negatively affect the student's understanding, the desire to read. Therefore, it is necessary to be careful when choosing texts.  Also, the text to be selected should be included in the curricula by detailed and comprehensive analysis. In addition, texts should improve students’ reading skills and gain read habits. It is believed that the readability work on each field and level can contribute to the selection of texts. In the study, a scanning model based on visual qualities based on the document examination as a research model was used. The study of the texts used the readability formula that Ateşman adapted to Turkish in 1997. In the study, the researchers first identified the heads, words and total numbers of the texts. In the second phase, the researchers compared the values they obtained, identified whether there were incoherences and made the necessary corrections. It was then analyzed through a program in which the formula of Ateşman was used. The results of the program and the results achieved by the researchers are compared. The comparison results did not identify consistency and each text was analysed individually and the readability levels of the texts were determined. As a result of the analysis of the texts, the conclusion was that thirty-two of the texts studied were medium difficulty, and two of the texts were at a difficult text level, and that there was no text at a very easy and easy text level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.105
Turkish Studies Educational Sciences