Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 75
 İndirme 27
İSTANBUL’UN İDARESİNİN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YÖNETİMİNE GEÇİŞİ SÜRECİNDE AZINLIKLAR
2018
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

 Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkıp 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’ni imzalayarak savaştan çekilmesinden sonra İstanbul, İtilaf Devletleri tarafından 13 Kasım 1918’de fiilen, 16 Mart 1920’de de resmen işgal edilmiştir. İtilaf Devletlerinin İstanbul’daki işgalleri 2 Ekim 1923’e kadar devam etmiş ve bu işgaller şehirde yaşayan azınlıkların bazıları tarafından fırsat olarak değerlendirilmiştir. Bilhassa Rumlar, Ermeniler ve Museviler bu dönemde uzun süredir birlikte yaşadıkları Türklere karşı içlerinde sakladıkları düşmanlıkları açığa çıkarmışlar, çeşitli taşkınlıklarda bulunmuşlar ve hatta İtilaf Devletlerinin yaptıkları haksızlıklara aracılık etmişlerdir. Azınlıkların sınır tanımayan bu tutum ve davranışları Büyük Taarruz Harekâtı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi orduları tarafından kazanılması ve Mudanya Mütarekesi’nin imzalanmasına kadar sürmüştür. Hem Büyük Taarruz’un kazanılması hem de Mudanya Mütarekesi’nin imzalanması onları tedirgin etmiştir. Arkasından da İstanbul’un yönetiminin Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’ne geçmesi endişelerini iyiden iyiye arttırmıştır. Bu tarihten sonra azınlıklar arasında Türklerin kendilerine karşı olumsuz tavır takınacakları ve geçmişte yaşanılanların intikamını alacakları düşüncesi ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı, İstanbul’da kendilerini korumak maksadıyla farklı şekillerde hareket etmişlerdir. Bazıları İstanbul’dan firar etmiş, bazıları Türklere karşı teşkilatlanma düşüncesi içerisine girmiş, bazıları da İtilaf Devletleri birliklerine asker olarak kaydolmuşlardır. Bir kısmı ise İstanbul’un idaresini üzerine alan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’ne bağlılıklarını bildirme yolunu seçmişlerdir. Bu tarihlerde Türkler azınlıklara karşı herhangi bir olumsuz tavır göstermedikleri halde onlar geçmişte yapmış oldukları fenalıklardan dolayı endişelenip korkuya kapılmışlardır. Bu da onları kendileri açısından farklı şekillerde davranmaya itmiştir.  

Anahtar Kelimeler:

Minorities In The Process Of İstanbul’s Administration Transition To Turkish Grand National Assembly Management
2018
Yazar:  
Özet:

After the Ottoman Empire was defeated in the First World War and retreated from war by signing the Moudros Armistice on 30th October 1918, İstanbul was occupied by Entente States actually on 13th November 1918 and officially on 16th March 1920. Invasion process of Entente States lasted until 2nd October 1923 and some minorities in the city took advantage of these invasion. Especially Greeks, Armenians and Jews revealed thier sense of hostilities against Turks who lived together for a long time during that period and they created some uproars. Also they mediated injustices of Entente States. These wrong attitudes of minorites lasted until the winning of The Great Offensive by the Turkish Grand National Assembly armies and signing of Mudanya Armistice. These gains of Turks enchafed the minorities. After that along with Turkish Grand National Assembly’s take over the administration of İstanbul increased their apprehension completely. After this date, minorities had the idea that Turks would cop an attitude against them and take revenge. Thus, they acted in different ways in İstanbul in order to protect themselves. Some of them escaped from İstanbul, some had the thought of organizing againist the Turks and some of them were registered as soldiers to the Entente States.  Also some of them declared their loyalties to Turkish Grand National Assembly. Although Turks did not show a negative attitude towards minorities at this time, they were worried about the evils they had done in the past and this led them behave in a different way. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.851
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi