Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 44
 İndirme 8
Mevzûat Edebiyatında Metin Tenkid Faaliyetleri
2018
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İçerik üzerinden hükme varmanın adı olan metin tenkidi, hadislerin; Kur’an’a, sünnete, tarihe, akla ve ilmî gelişmelere arz yöntemi ile icra olunan ve muhtevaların karşılıklı sunumu ve mukayeseleriyle gün yüzüne çıkan bir tesbit işlemidir. Zihinsel bazı kabuller ölçeğinde rivâyetleri; ölçü, mantık, duygu, üslup veya liyakat gibi soyut değerler üzerinden tahlile tabi tutarak ilgili hükme varmak da metin tenkidi kapsamındaki çabalardır. Hadislerin tesbitinde, metin tenkidinden özellikle kaçınıldığı ve haberlerin büyük çoğunlukla sened üzerinden hükme bağlandığı şeklinde özetlenebilen eleştiriler, güncelliğini korumakta ve hadis araştırmalarına dair önemli bir tenkid noktası oluşturmaktadır. Mevzûat edebiyatı eserlerinde metin tenkidine sıkça başvurulduğu kabul gördüğünden mevzû hadis edebiyatı müelliflerinin ilgili çabaları, malum eleştiriler kapsamına dâhil edilmemektedir. Özellikle literatür içerisinde kaynaklık vazifesi gören ve çalışmamızın ana temasını oluşturan Kitabü’l-Mevzûât, Ehâdîsü’l- Kussâs, el-Menârü’l-Münîf, el-Fevâidü’l-Mecmûa‘ ve el-Âsârü’l-Merfûa‘ adlı eserler, diğerlerine nazaran içerik tenkidinin yoğun olduğu çalışmalardır. İlgili eserleri esas alarak mevzû hadisin tesbitinde metin tenkid faaliyetlerinin düzeyini belirlemek, çalışmamızın ana temasını oluşturmaktadır. Ölçülü ve uyumlu anlayış, peygamberî üsluba layık içerik ve mantıksal bazı prensiplerden hareketle haberleri iç tahlile tabi tutarak tesbit düzeylerini dikkatlere sunmak ve rivâyetlerin Hz. Peygamber’e aidiyetinin tesbitinde metin tenkidinin izlerini sürmek hadislerin tahlilinde metin tenkidi tartışmalarına önemli katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Textual Criticism Studies In Collection Of Fabricated Hadiths
2018
Yazar:  
Özet:

Textual criticism, a research technique used to make valid inferences by evaluating content, is also a determination process which is practiced on the basis of stemmatics method for the narratives and their relations to the Qur’an, Sunnah, history, and scientific developments, and is unearthing the contents with the mutual presentation and their subsequent comparison. Coming up with a relative conclusion by investigating the narratives in terms of some abstract values such as proportionality, logic, emotion, wording, and merit is part of the efforts regarding the textual criticism. The overall claims that the textual criticism is especially avoided in the evaluation of the authenticity of hadith and the majority of narratives is established by the sanad -- the chain of narrators of the hadith -- continue to be relevant and constitute an important point of criticism for the hadith researches. Since the textual criticism technique is frequently referred in the works of the fabricated hadiths, the relevant efforts of the authors of the studies in this field are not included in the scope of certain criticisms. Particularly the books of Kitabu’l-Mevzûât, Ehâdîsu’l-Kussâs, al-Menâru’l- Munîf, al-Fevâidu’l-Mecmûa‘and al-Âsâru’l-Merfûa‘ which are used as the main sources in this field and the main theme of our study, consist of much more textual analysis compared to other relevant works. Determining the level of textual criticism studies in tracking the authenticity of fabricated hadiths in the related works constitutes the main theme of our work. It Will provide that presenting the levels of determination of the narratives to attention by subjecting them to internal analysis with reference to some principles based on careful and harmonious understanding, a content that is suitable to the style of prophet and logic, and following the traces of text criticism in the determination of their belonging to the Prophet will make a significant contribution to the discussion of text criticism in the analysis of hadiths.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 235
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi