Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 136
 İndirme 33
Atatürk Dönemi’nde Türkiye’de Denizyolları Politikası (1923-1938)
2019
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyetin ilan edildiği 1923’ten 1938’e kadar olan dönemde Türkiye’de Denizyolları politikası ile bu politikanın ekonomiye olan yansımaları makalenin konusunu teşkil etmektedir. Çalışma, Atatürk Dönemi’nde denizyolları faaliyetleri (1923-1938) ile sınırlandırılarak tek dönem dâhilinde ele alınmıştır. Bu dönemde denizyolları politikasının ekonomiye olan yansımaları sayısal veriler ışığında değerlendirilmiştir. Çalışmanın kaynak materyalini, Başkanlık Cumhuriyet Arşivi Belgeleri, resmi yayınlardan; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zabıt Ceridesi, kanunlar ve tutanak dergileri, Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi, istatistik yıllıkları ve dönemin süreli yayınları arasında bulunan dergilerin makaleleri oluşturmaktadır. Konu incelenirken, dünyadaki denizyolları alanında yaşanan gelişmeler göz önüne getirilerek gerekli değerlendirilmeler yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuç şudur: Atatürk Dönemi’nin başlangıcında bir yandan denizyolları ile ilgili yasal boşluğu doldurmak amacıyla kanuni düzenlemelere gidilirken öbür yandan, 19 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı Yasanın kabul edilmesiyle kabotaj hakkı Türk sancağı taşıyan gemilere geçmiştir. Akabinde de yük ve yolcu taşıyan gemilerin sayı ve tonajlarını artırmak için başta Almanya olmak üzere yabancı ülkelere gemi siparişinde bulunulmuştur. Dahası 27 Aralık 1937’de Denizbank’ın kuruluşu ve bütün denizcilik faaliyetlerinin bu bankanın uhdesine verilmesiyle gemi sayı ve tonajları ile taşınan yolcu ve eşya miktarlarında artış yapılıp denizyolları alanında gelişme temin edilmesiyle milli ekonomiye katkılar sağlanmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Turkish Maritime Policy In The Period Of Ataturk (1923-1938)
2019
Yazar:  
Özet:

This study addressed the Atatürk-Era Turkish maritime policy and analyzed its repercussions on national economy between 1923 (foundation of the Turkish Republic) and 1938 in the light of numerical data. Data were collected from the Presidency Republican Archive Documents, official publications, Memorandum Diary of the Grand National Assembly of Turkey, laws and minute books, Official Gazette of the Republic of Turkey, annual statistics and articles in periodicals of the era. While examining the subject, the study also took global developments in the maritime sector into consideration. The results are as follows: At the beginning of the Atatürk Era, legal regulations were introduced to fill the legal gap in maritime law, and the right of cabotage was granted to ships carrying the Turkish flag with the adoption of Law No. 815 (dated April 19, 1926). Afterwards, ship orders were placed in foreign countries, especially in Germany, to increase the number and tonnages of vessels carrying cargo and passengers. Furthermore, Denizbank was established on 27 December 1937 and tasked with all maritime operations. This decision resulted in an increase in the number and tonnages of ships and, thus, an increase in the carriage of passengers and goods. These maritime developments contributed to the national economy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.144
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi