Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 63
 İndirme 24
Milliyetçilik Kuramları Bağlamında Sınırlar
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, sınırları kuramsal tartışmaların ışığında anlamayı amaçlamaktadır. Sınırlarla irtibatlı temel kuramsal yönelimi milliyetçilik oluşturduğu için, çalışmada milliyetçilik kuramları üzerinden sınırlara odaklanılmaktadır. Milliyetçilikle ilgili kuramlar inşa edilirken sınırlara ne şekilde başvurulduğu, bu kuramların sınırları ne düzeyde içerdiği, sınırların söz konusu kuramlar açısından nasıl bir işlevi ve rolü taşıdığı bu çalışmanın temel sorunsalını oluşturmaktadır. Çalışmada, öncelikle, milliyetçiliğin tanımı, içerdiği anlamları ve sınırlarla olan ilişkisine yer verilmektedir. Daha sonra, milliyetçilikle ilgili üç ana kuramsal yaklaşıma (ilkçi yaklaşım, modernist yaklaşım ve etno-sembolcü yaklaşım) odaklanılmakta ve bu kuramsal yaklaşımlarda sınırların izi sürülmektedir. Yapılan çalışma neticesinde, sınırların, ilkçi kuramsal yaklaşımda yeterince yer bulamadığı tespit edilmiştir. Modernist kuram açısından sınırlar, ulus-devletin egemenlik sahalarını ve milliyetçiliğin ve milli kimliğin başlangıç ve bitiş noktalarını sembolize etmektedir. Ayrıca sınırlar sabit, katı ve doğrusal bir biçimde modern dönemin sınır anlayışını oluşturduğu için modernist kuramın temel ilgi odağı halini almıştır. Modernist kuramsal gelenekte sınırların merkezi temalar arasında yer aldığı görülmüştür. Etno-sembolcü kuram açısından sınırlar, dönemin toplumsal şartlarını ve etnik ve kültürel kimliği sembolize eden hatlardır. Semboller anlamın toplumsal taşıyıcıları olduğu için, sınırlar toplumsal yaşam ve örgütlenmede birer sembolik işleve sahiptirler. Modernist yaklaşımda olduğu gibi etno-sembolcü yaklaşımın sınırları analizlerinin merkezine koyduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda sınırlar, milliyetçiliğin örgütlenmesini ve milli kimliğin inşasını sağlayan önemli sosyolojik dinamikler arasında yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Limits Of Nationality
2020
Yazar:  
Özet:

This study aims to understand the boundaries in the light of theoretical discussions. Since the fundamental theoretical orientation related to the borders constitutes nationalism, the study focuses on the borders through the theories of nationalism. Nationality-related theories are the main question of how the boundaries are applied when constructed, how the boundaries are contained, how the boundaries are functioning and playing the role of these theories. The study, first of all, includes the definition of nationalism, its meanings and its relationship with borders. Three main theoretical approaches to nationalism (primary approach, modernist approach and ethno-symbolic approach) are then focused and these theoretical approaches trace the boundaries. As a result of the study, it has been found that the boundaries do not find enough place in the primary theoretical approach. In modernist theory, the boundaries symbolize the fields of national-state sovereignty and the starting and end points of nationality and national identity. In addition, the limits have become the main focus of interest of modernist theory, since they formed the understanding of the limits of the modern era in a fixed, rigorous and linear way. In modernist theoretical tradition, the boundaries were found to be the center of the themes. In the ethno-symbolic theory, the boundaries are the lines that symbolize the social conditions of the period and ethnic and cultural identity. Since symbols are the social carriers of meaning, the boundaries have a symbolic function in social life and organization. It is understood that, as in the modernist approach, the ethno-symbolic approach puts the boundaries at the center of its analysis. In this context, the boundaries are among the important sociological dynamics that facilitate the organization of nationalism and the construction of national identity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini