Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 61
 İndirme 24
Ortaokul 6. ve 7. Sınıf Öğrencilerinin Doğal Kaynaklara İlişkin Metaforik Algıları
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, 6. sınıf ve 7. sınıf ortaokul öğrencilerinin sosyal bilgiler dersinde “doğal kaynaklar” kavramına yönelik algılarını metaforlar yoluyla ortaya koymaktır. Olgubilim modelinde gerçekleştirilen bu araştırmanın katılımcılarını 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar il merkezi, ilçeleri ve köylerinde yer alan altı devlet ortaokulunun 6. ve 7. sınıfına devam etmekte olan 200 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri “Doğal kaynaklar …… gibidir, çünkü……” formunun doldurulmasıyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde metafor analiz basamakları ve frekans analizi kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencileri toplam 38 metafor üretmiş ve bu metaforlar 5 kategori altında toplanmıştır. Katılımcılar tarafından ortaya konulan metaforlardan en fazla tekrar edilenler; soba, tükenmez kalem, lamba, ışık, fırın, klima ve güneş şeklinde sıralanmıştır. Bulgular, öğrencilerin ürettikleri metaforların gerekçelerinden alınan doğrudan alıntılarla desteklenmişlerdir. Araştırma sonucunda katılımcıların genel olarak doğal kaynaklar kavramını ısı ve ışık verme, tükenmeme özelliğiyle algıladıkları ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra öğrencilerin doğal kaynaklar kavramına ilişkin ürettikleri metaforların, öğrenim gördükleri okulların bulunduğu yerleşim yerine göre değişiklik gösterdiği görülmüştür. İl merkezinde bulunan okullarda öğrenim gören öğrenciler doğal kaynaklar kavramını kalorifer ve klimaya benzetirken, köy ve kasabada bulunan okullarda öğrenim gören öğrenciler doğal kaynaklar kavramını sobaya benzettikleri tespit edilmiştir. Buradan yola çıkarak ortaokul öğrencilerinin benzetme yaparken yakın çevresindeki günlük hayat pratiklerini yansıtan nesnelerden etkilendiği sonucuna ulaşılabilir.

Anahtar Kelimeler:

6th and 7th Grade. Metaphoric Perceptions Of Classmates About Natural Resources
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this research is to show up the perceptions of the class 6th and 7th high school students on the concept of "natural resources" in the social information course through metaphors. The participants of this research conducted in the Olgubilim model are formed by 200 students who are continuing to the 6th and 7th classes of the six state high school located in the Afyonkarahisar province center, districts and villages in the 2017-2018 educational year. The research data was obtained by filling in the form “Natural resources are like... because...” In the analysis of data metaphor analysis steps and frequency analysis were used. According to the study findings, high school 6th and 7th grade students produced a total of 38 metaphors and these metaphors were gathered under 5 categories. The most repeated of the metaphors presented by the participants were ranked in the form of a rubber, untouchable pen, lamp, light, oven, air conditioning and sun. The findings were supported by direct quotes from the reasons of the metaphors students produced. The research has shown that participants generally perceive the concept of natural resources by giving heat and light, and the ability to exhaust. In addition, the metaphors that students produce about the concept of natural resources varied according to the location where the schools they study were located. Students studying in schools located in the center of the province compared the concept of natural resources to the calorifer and climate, while students studying in schools located in the village and towns found that the concept of natural resources was compared to the concept of water. From here, you can find the conclusion that high school students are influenced by objects that reflect the practices of daily life around them while making comparisons.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.090
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini