Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 55
 İndirme 17
 Sesli Dinleme 1
BEDENSEL ENGELLİ SPORCULARDA PSİKOLOJİK ESNEKLİK VE SPORA KATILIM MOTİVASYONU
2020
Dergi:  
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı bedensel engelli sporcuların spora katılım motivasyonu ve psikolojik esnekliklerini farklı değişkenler açısından incelemek ve bu iki faktörün ilişkisini belirlemektir. Araştırmaya toplam 132 lisanslı sporcu katılmıştır. Veri toplama aracı olarak “kişisel bilgi formu”, “Engelli Bireylerde Spora Katılım Motivasyonu Ölçeği” (İçsel, Dışsal ve Motivasyonsuzluk üç alt boyuttan oluşan) ve “Kabul ve Eylem formu” kullanılmıştır. Verilerin analizi için Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H ve Spearman Korelasyon testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda bedensel engelli sporcuların spora katılım motivasyonu boyutlarında cinsiyet bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır, ancak psikolojik esnekliklerinde kadın grubu lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (U = 1483, p = .025). İçsel motivasyon boyutu üniversiteli ve liseli olan guruplar arasında üniversiteliler lehine anlamlı bir farklılık göstermiştir (U = 1212, p = .02). Milli sporculuk değişkeni açısından dışsal motivasyon (U = 1494, p = .033), motivasyonsuzluk (U = 1392, p = .009) ve psikolojik esneklik (U = 1508, p = .04) puanlarında milli sporcular lehine anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Spora katılıma motivasyonunun içsel ve motivasyonsuzluk boyutları ile psikolojik esneklik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna göre katılımcıların psikolojik esneklik durumları iyileştikçe içsel motivasyonları yükselmiştir (rs = -.175, p = .047) ve aynı zamanda motivasyonsuzluk düşmüştür (rs = .485, p < .001). Bu araştırmada, psikolojik esnekliği yüksek olan bedensel engelli sporcuların spora katılım motivasyonlarının da yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda, müdahale ve eğitim yoluyla bu iki faktörü güçlendirerek bu grubun spora katılım oranı arttırılabilir ve böylece bedensel engelli bireylerin daha kaliteli yaşamaları sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

Psychological motivation and sports murder in physical disabled sports
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the motivation and psychological flexibility of physical disabled athletes to participate in sports in terms of different variables and to determine the relationship of these two factors. A total of 132 licensed athletes participated in the study. As a data collection tool, "Personal Information Form" was used, "The Dimension of Motivation to Participate in Sports in Disabled Individuals" (including the three subdimensions of Internal, External and Motivation Immortality) and "The Form of Acceptance and Action". For the analysis of the data, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H and Spearman Correlation tests were applied. The study found no statistically significant differences in the size of the motivation to participate in sports of physical disabled athletes, but a significant difference in their psychological flexibility was found in favor of the group of women (U = 1483, p = .025). The size of internal motivation has shown a significant difference in the benefit of universities between the groups that are university and high school (U = 1212, p = .02). In terms of national sports variation, a significant difference has been found in the points of external motivation (U = 1494, p = .033), motivation endurance (U = 1392, p = .009) and psychological flexibility (U = 1508, p = .04) in favour of national athletes. A statistically meaningful relationship between the internal and motivational dimensions of the motivation to participate in sports and psychological flexibility has been identified. According to this, the internal motivation increased as the participants' psychological flexibility conditions improved (rs = -.175, p = .047) and also the motivation endlessness decreased (rs = .485, p < .001). This study found that physical disabled athletes with high psychological flexibility also had high motivation to participate in sports. In this context, by strengthening these two factors through intervention and training, the participation rate of this group in sport can be increased and thus the quality of life of individuals with physical disabilities can be guaranteed.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 1.454
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi