Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 41
 Görüntüleme 222
 İndirme 67
 Sesli Dinleme 1
Spora Katilim Motivasyonu: Gorme Engelli Sporcular Uzerine Bir Arastirma
2019
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Görme engelliler genel bir ifade ile görme yetersizliğinden etkilenen kişilerdir. Görme engelli bireylerin gündelik yaşam içinde yerini alması, sosyalleşerek hayata bağlanması, hedefine motivasyonla yönelmesi, görme engelliliğinin yaşama devam etmek için bir engel olmadığı fikrinin kabullenilmesine yardımcı olan önemli unsurlardan biri spordur. Bu araştırmada lisanslı görme engelli sporcuların spora katılım motivasyon düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu’ndan toplam 80 lisanslı sporcu katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile Tekkurşun Demir, İlhan, Esentürk ve Kan (2018) tarafından geliştirilen “Engelli Bireylerde Spora Katılım Motivasyonu Ölçeği (ESKMÖ)” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde frekans, aritmetik ortalama, standart sapma t-testi, Pearson Correlation, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testleri kullanılmıştır. Araştırmada, görme engelli joducuların içsel motivasyon puan ortalamalarının haltercilerden dışsal motivasyon puan ortalamalarının ise goalballcilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Sporcuların yaşı ile İçsel Motivasyon düzeyi arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Katılımcıların cinsiyetine göre anlamlı farklılık saptanmamıştır. Görme engelli sporcuların spor yaşı ile İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon ve Motivasyonsuzluk boyutları arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı farklılık saptanmıştır. Görme engelli sporcuların spora katılım motivasyonlarının yüksek düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Sports Participation Motivation: A Study On Sight Disabled Athletes
2019
Yazar:  
Özet:

Persons with visual disabilities are people affected by insufficiency of vision with a general expression. Vision disability is one of the important elements that helps individuals take their place in their daily lives, socialize and connect to life, motivate their goals, and accept the idea that vision disability is not an obstacle to continuing to live. This study aims to determine the levels of motivation to participate in the sport of licensed visual disabled athletes according to a variety of variables. In this context, the research has used a visual scanning model from quantum research methods. The study included a total of 80 licensed athletes from the Turkish View Disabled Sports Federation. In the research, the personal information form prepared by researchers as a data collection tool was used by Tekkurşun Iron, Ilhan, Esentürk and Blood (2018) developed by the "Sporal Participation Motivation Scale (ESKMÖ)" for disabled individuals. In the analysis of the data obtained in the study; frequency, arithmetic average, standard deviation; t-test, Pearson Correlation, one-way variance analysis (ANOVA) tests were used. The study found that the average internal motivation score of visual disabilities was higher than the average internal motivation score, while the average external motivation score was significantly higher than the goalballers. A significant difference between the age of athletes and the level of internal motivation in the positive direction has been detected. There was no significant difference in the gender of the participants. A significant difference has been found in the positive direction between the sports age of disabled athletes and the dimensions of internal motivation, external motivation and motivation. The result is that the motivation of sporting athletes with visual disabilities is high.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.794
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi